СУЛИЦА, ж. 1. Острие, наконечник копья. Съсѣцѣте рала ваша на копия и серпы ваша на сулицѣ (Ioel 4, 10 = Иоил. III, 10: εἰς σειρομάστας). Ж.Сав.Осв., 209. XIII в. (1231): Потом же видивъ [Даниил Галицкий] брата [Василька] добрѣ борющася, и сулици его кровавѣ сущи, и оскѣпищю исѣчену от ударенья [по вар. XVI–XVII вв.] мечеваго. Ипат.лет., 768. Ок. 1425 г. (1377): Они же [русские воины] оплошишася и небрежениемъ хожаху, доспѣхи своя на телѣги своя въскладаху, а инии въ сумы, а иныхъ сулици еще не насажены бяху, а щиты и копья не приготовлены. Симеон.лет., 118. XVI в. Дерзость свирѣподушную погании показоваху, яко копейныя сулицы имуще во утробахъ. Спис.Сиб., 10 об. XVII в.
2. Метательное копье, дротик. А иже окрестъ гемона… пешци несуть сулици и щиты круглы… конци [вм.: конници] же на деснѣи странѣ носять саблю длъгу и длъго копие в руцѣ... и съ треми сулицами тулъ (λόγχην... τοῖς δὲ ἱππεῦσιν... παρήρτηνται τρεῖς ἢ πλείους ἄκοντες). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 210. XV в. ~ XI–XII вв. Камень метаху порочами, и сулици из лукъ пущаемы шюмяще, стрѣлы помрачиша свѣтъ (οἱ... καταπέλται τὰς λόγχας ἀνερροίζουν). Там же, 214. (1251): Ляхом же крѣпко борюще и суличами [вар. XVI в.: сулицами] мечюще и головнями, яко молнья идяху, и каменье, яко дождь с нбс҃и. Ипат.лет., 810. Ок. 1425 г. (1204): И привлекоша фрязи корабли свои подъ стѣну вѣтры, и быша скалы ихъ великыя чресъ градъ… и бьяхуть съ высокыхъ скалъ на градъ грекы и варягы камениемъ, и стрѣлами, и сулицами, а съ нижныхъ на градъ взыдоша, и тако взяша Царьградъ. Ник.лет. Х, 40. XVI в.
3. Ударное копье. Финеосъ… взя сулицю в руцѣ (σειρομάστην). (Числ. XXV, 7) Пятикн., 129. XV в. Они же акы звѣрие дивии нападоша на нь и внизоша во нь сулици свои. (Ж.Бор.Глеб.) Сильв.сб., 16. XIV в. (1225): Лвови же убодшему сулицю свою въ щитъ его, и не могущу ему тулитис<я>, Левь… мечемь уби и. Ипат.лет., 828. Ок. 1425 г. И сзади пришел Поугмалии, удари Сухия между плещема сулицею и уби и (τῇ λόγχῃ). Хрон.И.Малалы, VI, 13. XV в. ~ XIII в. Сулица – копие. Алф.1, 220. XVII в. Многи страны – Хинова, Литва, Ятвязи, Деремела и Половци – сулици своя повръгоща [так!], а главы своя поклониша подъ тыи мечи харалужныи. Сл. о п.Иг., 32.
4. Короткий меч (?). Немѣчьскыи гость иметь ся бити межю собою мечи в Руси или сулицами, князю то не надобе… ать правяться сами по своему суду. Смол.гр., 36. 1229 г. Нестеръ же створи образъ животворящаго крст҃а, назнаменова на ср҃дци своемь и взятъ сулицю и възрѣвъ на нб҃о реч<е> (τὴν ἀκινάκην). Муч.Дим.Сол., 40 об. XIV в.