СУША, ж. 1. Сухое место, где нет влаги, сырости. Реч же… Гедеонъ къ Бу҃: да будеть суша на рунѣ тъкмо, и по всеи ж<е> земли роса; и быс<ть> тако (Суд. VI, 39: ξηρασία). Сл.Илар.1, 83. XV в. ~ XI в. (986): И онъ же [Гедеон], искушая, рече къ Богу, положивъ руно на гумнѣ: аще будеть по всеи земли роса, а на рунѣ суша; и положи руно, и заутра видѣ по всеи земли росу, а на рунѣ суша [ср. Суд. VI, 39–40]. Новг. V лет., 76. XVI в.
2. Суша; земля, не покрытая водой. Горе вамъ, книгъчиа и фарисеи лицемѣри, яко объходите море и сушу, сътворите единого пришьльца и егда будеть, творите и сн҃а родьству огньнууму сугубьнѣиша васъ (ср. Мф. XXIII, 15: τὴν ξηράν). Изб.Св. 1073 г.2, 283. Пожидѣмъ дьне пришьствья Га҃ нашего, въ ньже нб҃са съвьуться и земля искыпить отъ вѣка усъпъшая, горы и вься суша ужаснеться от лица его, егда придеть Суди<и> [ὁ Kριτής] на облѣцѣхъ [так!] (πᾶσα ἡ ξηρά). Панд.Ант.1, 60. XI в. И рече Бъ҃: да съберется вода, яже под нбс҃емъ, въ съвокупление едино и да явится суша. И быс<ть> тако… и явися суша и нареч<е> Бъ҃ сушу землю и съставы водныя нарече море (ἡ ξηρά ... τὴν ξηράν). (Быт. I, 9–10) Библ.Генн. 1499 г. Радуитеся о Господи… иже претерпѣша гладъ, наготу, зиму… многыя сугубыя напасти и скорби и на мори и на суши. Ж.Авр.Смол., 23. XVI в. ~ XIII в. || Прибрежное пространство. Да рыболовемъ же дано кругъ озера… отъ воды берегу суши по десяти саженъ для пристанища, гдѣ имъ неводы съ сѣти вѣшати. ААЭ I, 289. 1562 г. Море убо латиною дрьжимо, земля же и суша обладаема безбожными турки. Киприан.Ж.мт.Петра. 28. XVI в. ~ XIV в. || Устойчивый отрезок вдоль или внутри болота. И повели… старожил(ь)ци великог(о) кн(я)зя… через Малое болотце к суше, да сушою возле болотца. АМГ I, 231. 1524 г.
3. Сушь, засуха. И быс<ть> суша велия въ мирѣ, бездъждие граду тому, измираху скоти ихъ, и нивы погараху, и всякъ садъ увядаше (ἀβροχία). Ж.Нифонта, 300. 1222 г. И быс<ть> бездожие и суша великаа в тои странѣ, и помолис<я> сты҃и Сава Бг҃у, и вниде в пещеру, и покапа мало, и потече источник водѣ и доднс҃ь. Покл., 54. 1531 г.
4. Сухость; зд. об одном из четырех основных природных состояний. [Древние люди] еще и стухия начало [τὰ στοιχεῖα καὶ τὰς ἀρχάς ‘стихии и начала’] телесныхъ съставъ: теплоту, и студеньство, и воду, и сушу сущьство – бъ҃ нарекоша (в греч. прил.: τὴν ϑερμὴν καὶ τὴν ψυχρὰν καὶ τὴν ὑγρὰν καὶ τὴν ξηρὰν οὐσίαν ϑεοὺς ἀνύμνησαν ‘теплую, студеную, влажную и сухую сущности они назвали богами’). Хрон.Г.Амарт., 61. XIV в. ~ XI в.