счаровати. Погубить чарами, извести ворожбой (ср. польск. zczarowac/). Тогда цареви жена умре: они же рѣша, аки бы счеровали ее оные мужи. Курб.Ист., 260. XVII в. ~ XVI в. И рече [Иван IV] ему [Воротынскому]: се на тя свидѣтельствуетъ слуга твои, иже мя еси хотѣлъ счаровати и добывалъ еси на меня бабъ шепчющихъ. Там же, 288.
Счастие, с. 1. Счастье, удача. Король Антиохъ… повелѣлъ по землях и по украинахъ выкликать такъ гл҃я… Кто загадку мою отгадаетъ, тому свою дочь дамъ, а кто не отгадаетъ… и тотъ горло свое стратитъ. И для той уставы многие убоялисъ, и многия, надѣяся на счастие свое, просили ее (szcze=ście). Рим.д., 7. 1688 г. По Божье было по милости, а молоду Ивану по счястию, издалечя поля чистово прилѣтали да голубчика малешенки, садилися на тот сырой дуб. Был., 227. XVII в. – О владетельных особах. Также жедаетъ нашъ государь и король велми могъ имѣти счастие всегда и впередъ противъ своей государской милости недруговъ. Швед.д., 28. 1557 г. (1474): И пискупъ юрьевскыи, и посадники, и ратмани, и вси юрьевичи такоже на томъ на всѣм цѣловали, и печати свои привесили, а пред послы псковскыми; и приехаше во Псковъ, все то управивъ милостию Божиею, и стояниемъ дому Святыя Троици, и здоровиемъ и счастьем великого князя Ивана Васильевича. Псков.лет. II, 198. XVII в. Ино про тех мудрыя философи говорят тако: то есть чародеи и еретики, у царя счастие отнимают и мудрость царскую, и к собе царское сердце разжигают ересию и чародейством, и воинство кротят. Ив.Пересветов, 178. XVII в. ~ XVI в. Писано ко мнѣ... изъ Аглинские земли, что милостию Божиею и королевскимъ счастьемъ учинился в Аглинской земле отца своего на престоле великимъ королемъ бывшаго Карлуса короля сынъ его Карлусъ Карлусовичь. Гебд., 70. 1661 г. Божиею милостию и всемудрым Его промыслом, и Пречистые Богородицы заступлениемъ, и всѣхъ святых умолениемъ, и государьским сщастиемъ корабль бол<ь>шей того же войска турокъ побили, а сами к Азову пришли. Аз.пов. (особ.), 34. XVII в. Твое счастие – титул монарха (в обращении). Одинъ умной человѣкъ, приѣхавъ, твоего счястиа и оспод<а>рьства пригожие говореные рѣчи твои [Ивана III] говорилъ. (Пер.гр.кафск.султ.) СГГД V, 23. 1499 г.
2. Участь, судьба. Вскую… Платона, и Аристотеля, и Плутина… приводиши достовѣрны свидѣтели, показание счастиа и урочища? М.Гр. III, 167. XVI–XVII вв. ~ XVI в. На еллинском языце речение, начинаемое от хера, се есть Хирон Хиристос, знаменует злое злейшее, и сице Царьград от злаго щастия ко злѣйшему прииде. Спафарий. О сивиллах1, 73. 1672 г. Сими звѣздами окаяннии звѣздословцы мнятся угадывати человѣческия нравы и счастия. Алф.2, 66 об. XVII в.
3. Благоденствие. Какъ бы вси етие мысли имѣли, скоро мы видѣли бы християнскую церкву въ болшомъ счастии и въ болшои славѣ (in majori felicitate). Lud., 79. 1696 г.
4. Участие, помощь. Я, холопъ вашъ, щастиемъ и заступлениемъ ужасоудивител<ь>но почитаемаго у всѣхъ селенныя народовъ вашего безсмертныя славы достойнѣйшаго имени [Петра I] въ прошедшее лѣто показанъ есмь… докторомъ философии и врачевства. Пис.Постникова, 44. 1695 г. – Ср. счастокъ.