Счинити и СОчинити. 1. Соединить. Духъ Cвятыи бѣ же присно и есть и будеть, ни зачинаемъ, ни престая, нъ присно съ Отьцьмь и съ Сынъмь съчиненъ и съпричитаемъ (συντεταγμένον). Триодь цветн.2, 189 об. XII в. Якоже въ тишинѣ подобаеть пристроити яже въ бурю на потребу, такоже и уности блг҃очинение и цѣломудрие счинити, яко путьное тре(бо)вание къ старости (ἀποϑέσϑαι). Пч., 435. XV в. ~ XIII в. Есть же и с чръвью съчиненый огнь неугасимый, о немьже той же пророкъ [Исаия] глаголеть: червь ихъ не умреть, и огнь ихъ не угаснеть [Ис. LXVI, 24]. (Еп.поуч.) РИБ VI, 850. XV в. [то же – Корм.Балаш., 365. XVI в.]
2. Составить. Изучися самъ языку пермьскому… и азбукы незнаемы счини по предложению пермьскаго языка, якож<е> есть требѣ. Ж.Стеф.Перм.Епиф., 8. XV–XVI вв. ~ XV в. || Сочинить. Ибо не без бѣды есть, еже от своего смысла толковати и счинити слова, но яже бо҃носивыми оц҃и разрѣшеная писания и гл҃авшая сия подоба преписати и увѣдѣти на свою пользу (τάττειν). Никон.Панд.1, 2. XIV в. ~ XII в. И пакы къ Стратигу [πρὸς Σταγείριον] единому бесящуся и раслаблену три словесъ [τοὺς… παρακλητικοὺς τρεῖς λόγους ‘три утешительных слова’] сложи, рекше сотвори, а другаа о невидимѣмь [περὶ ἀκαταλήπτου ‘о непостижимом’]… 6 словесъ счини, рекше сътвори [Иоанн] (συνέταξε). (Ж.Ио.Злат.) ВМЧ, Ноябрь 13–15, 932. XVI в. ~ XV в. Много же подвизався Иосифъ на отступники посреди собора, и книгу немалу въ осминадесятехъ словесехъ на отступники съчини. Ж.Иос.Вол.2, 34. XVI в. Святаго Духа силою счиненная словеса, написанная от древних святых богоносных отец, во всех Святых книгах глаголют, яко перваго человека Адама созда Господь по своему образу и по подобию. Ерм.-Ер.Соч., 198. XVI в. И Иоаннъ Златоустый такожде супротивъ арианомъ пѣсни стиховъ счини. Мусик.грам.Дил., 32. 1681 г. Пѣсни, в Византии под мѣрою сочиненная. Там же, 33.
3. Сделать, устроить, совершить. (1035): Аще за дѣву сьръ [вм.: сыръ] краянъ будет, а не такъ сьчинят, за сыръ гривна . ҃а., а что истеряли, то заплатят, а ст҃лю ҃.s. гривенъ, а князь казнит. (Уст.Яр.церк.суд.) Переясл.лет., 43. XV в. [то же – Княж.уставы, 105]. (1499): Изначала безаконии измаилтяне лукавенъ миръ счиниша съ русскими князми нашими. Симеон.лет., 155. XV–XVI вв. Обѣщаютъ они, великий государь, его царское величество, и курфистрская пресвѣтлость, другъ другу предъ лицемъ Божиимъ, что ту статью, о которой министры ихъ на письмѣ въ договорѣ не положили, дабы не сочинить онымъ подозрѣния… содержать истинно. Петр, I, 174. 1697 г. Сию просвиру Никонъ вынимаетъ самъ в обѣдню… знаешь, любимой даръ среди обѣдни той счинитъ, да ково жалуетъ-любитъ, тѣхъ и причащаетъ имъ. Ав.Кн.толк., 464. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г. || Воздвигнуть, построить. Около гроба Христова кругомъ великой церкви подъ полатами 20 столповъ четвероугольныхъ… и на тѣхъ 20 столпахъ – вкругъ своды, а на сводахъ полата… и на тѣхъ столпахъ – другие своды, а на тѣхъ сводахъ сочинена шея великая, а на ней учиненъ якобъ шатеръ. Арс.Сух.Проскинитарий, 153. 1653 г.
4. Установить, определить; предписать, повелеть. И прилпе насъ зло и клятва, юже съчини Гь҃ Моиси отроку своему (συνέταξε). (Вар. I, 20) Библ.Генн. 1499 г. И слышашя жерьци и вси людие Иеремию глю҃ща словеса си в дому Гсн҃и, и бысть Иеремии прѣмлъкнувшу, все, елико съчини ему Гь҃, гл҃ати всѣмъ людем, и яшя Иеремию жерьци (συνέταξε). (Иер. XXVI, 8) Кн.прор.1, 209 об. XV–XVI вв. ~ 1047 г.
5. Сделать, изготовить. Колесница прекрасьна [вм.: колесницу прекрасьну – =ρμα τερπνότατον] добродѣтелии съчинилъ еси, на нюже въсѣдъ, радуяся въшьлъ еси на высоту, славьне (συνήρμοσας). Мин.окт., 196. 1096 г. Съсуды счинены [ср. Ж.Андр.Юрод.1, 191. XIV в. ~ XII в.: исцинены] рассѣдахуся, а древо ис корениа вытерзашеся. (Ж.Андр.Юрод.) ВМЧ, Окт. 1–3, 97. XVI в. ~ XII в. Повѣждь ми вскорѣ и на дѣле покажи, како таковый пирогъ счинити. Мудрецы, 283. XVIII в. ~ XVII в.
◊ Силу счинити – применить силу. (1035): Аще дв҃а не восхочеть замужъ, а отц҃ь, мт҃и силу счинят, а двц҃а что учинит над собою, отц҃ь, мт҃и влд҃цѣ в винѣ. (Уст.Яр.церк.суд.) Переясл.лет., 43. XV в. [то же – Княж.уставы, 105].