СЪѢЗЖАТИСЯ. 1. Съезжаться на съезд, встречу (с деловой целью). А се съѣзжал(и)ся на землю старци Кирилова манастыря Федоръ… да Михаило… а земьских людеи был(и) Лука Панъкратов, да староста Оника Шестаков… промежю деревнею Кирилова манастыря Осташевъскою да промежю Никол<ь>скою землею поповою Фадѣевою розвел(и) (свои межи) по купчей грамот(е). АСВР II, 180. 1485 г. Есть у них одно мѣсто… на год единъ бозаръ, съѣждается вся страна индѣйская торговати, да торгують 10 дний. Х.Афан.Никит., 16. XV–XVI вв. ~ 1472 г. А которые будутъ у васъ татебные и разбойные дѣла великие, и вы бъ о тѣхъ великихъ делехъ сьѣжжалися изо всѣхъ становъ и изъ волостей въ городъ на Белоозеро. Арх.Стр. I, 303. 1549 г. (1470): Тоя же осени, отрядивъ Псковъ… четыре посадники, а к нимъ… бояръ, на съездъ по королеву сроку послали, да с ними ездилъ и самъ князь… и бывъ на съезде на Березничи, понеже на том мѣсте исперва съезжаются с литовскыми паны, да истомы и по четыри дни положя, розъехалися розно. Псков.лет. II, 171. XVI в. На ту Макарьевскую ярмонку июля в 1-х числѣхъ... сьѣжаютца торговые люди со всякими товары. ДАИ X, 129. 1682 г. (1473): И по неделю съезгявся и розъехася [послы] розно. Псков.лет. II, 193. XVII в. И... увѣда царь бываемыи всегда совѣтъ на него казанцевъ... таино сьездающихся [вар.: съѣзжающихъся, сьжжающихся, свезжающихся] на сонъмища своя. Каз.лет., 356. XVII в. ~ XVI в.
2. Встречаться. И приказывали гонцомъ и всякихъ чиновъ людемъ... чтобъ они... однолично не ѣздили и съ заморными людми нигдѣ не съѣзжались. АИ IV, 248. 1657 г. Обоимъ посломъ сьѣзжатца в дороге меж Коморою и Гранем. Куранты6, 118. 1665 г.
3. Сближаться для конного боя; съезжаться в схватке. (1380): И начаша съѣждатися русстии полци и татарьскые, и самъ князь великы Дмитреи ѣха наперед во сторожовомъ полку. Моск.лет., 203. XVI в. И Григорей и Ивашко королевнину потѣху видели, какъ передъ нею билися, сьѣзжаясь межъ себя, князи. Англ.д., 332. 1600 г. Мнози же и прельщающееся к ним [полякам] отбегаху. Не токмо же писаньми тайно, но и на бранех съежжающеся друг друга обольщеваху. Сказ.Авр.Палицына1, 119. 1620 г.
4. (?). Государь царь, покажи милость холопу своему, вели дать со князь Григорьемъ Куракинымъ въ отечествѣ щетъ. А буде мнѣ, холопу своему… не велишъ дать счету нынѣче со князь Григорьемъ… вели, государь, мнѣ сьѣзжатися, холопу своему, со князь Григорьемъ вопче вмѣстѣ. АЮБ III, 470. 1579 г.