СЪѢХАТИСЯ и СОѢХАТИСЯ. 1. Съехаться, собраться в одном месте. (1218): Преставися хс҃любивыи великыи княз<ь> Костянтинъ сн҃ъ Всеволожь… и вся брат<ь>я его вскорѣ съѣхашася в Володимерь и плакаша по нем плачем вельим. Лавр.лет., 444. 1377 г. (1169): Съехаша же ся князи вси и съглядаша полковъ своих, и быша вси здрави Божиемъ заступлениемъ. Моск.лет., 78. XVI в. (1316): Князь… Михаило поиде к Новугороду ратью со всею землею низовьскою, а новогородци учиниша у себе по обѣ страны у города острог, и съѣдеся вся власть новогородская, пъсковичи, и ладожане, и рушанѣ, и корѣла, ижера, и вожане. Там же, 160. || Собраться на съезд, встречу (с деловой целью). (1147): Андрѣи… Ба҃ похвали укрѣпльшаго и, и ѣхавъ к брату своему, и половечьскым князем съѣхавшимся к нимъ и здумавшим имъ, отступишася назадъ и сташа у Дубна. Лавр.лет., 324. 1377 г. А что ся учинит межи васъ по любви слово о земли, или о водѣ, или о инном [так!] о чем, и вам отслати бояръ, ини соехався, да учинят исправу. Дух. и дог.гр., 53. 1402 г. А что ся учинит межи нас, князеи, каково дѣло, ино съѣдутся боярѣ наши на рубежь да межи нас поговорят. Там же, 28. XV в. ~ 1375 г. А в грамоте в своей намъ писали есте, что есте, сьѣхавъся в Любок меж себя, всѣ думавъ, к нам послали бити челомъ. Ревел.а. II, 8. 1563 г. И при них де полоняникахъ пришли къ тѣмъ прежнимъ воинскимъ людемъ на встрѣчю иные воинские люди, калмыки и черкасы... и съѣхався де те воинские люди межъ себя говорили, чтобъ тѣ... на Пензу не ходили. ДАИ VIII, 285. 1680 г.
2. Встретиться. Жигимонтъ до Смоленска съѣдется съ литовскими людьми да къ Смоленску съ ними приѣдетъ вмѣстѣ. Рим.имп.д. I, 188. 1517 г. И я велѣлъ имъ говорить Сарыкъ-аге съ товарыщи, чтобъ онѣ со мною сьѣхались и договорились о всемъ о земскомъ дѣле. А.Моск., 43. 1622 г. А приехали начават<ь> в деревню Бодьжи, а в Бодьжах сьехались сь епискупам с Ондреям. Посольство Елчина, 323. 1640 г. И какъ де тотъ воронежецъ Наумъ съѣхался съ арловскимъ пушкаремъ съ Феткою Глотовымъ, и ѣхали де съ нимъ вмѣстѣ. Ворон.а., 240. 1670 г.
3. Съехаться в схватке. (1151): Андрѣи же Дюргевичь възмя копье, и ѣха напередъ, и съѣхася переже всихъ, и изломи копье свое. Ипат.лет., 437. Ок. 1425 г. Иудѣи ужасошася устремлениа ихъ и испълчениа и мало противишася, дондеже, съехавшимся имъ, копии и бодущимъ и попирающимъ... побѣгоша топчюще и давяще другъ друга. Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 230. XV в. ~ XI–XII вв. Вызвал Павел Дукаин Карагуза битися сам на сам, а как съехались – убил Павел Карагуса копием в правое око и свалил его с коня. Пов. о Скандербеге, 22. XVII в. И сѣдшы жь они на кони своя и с<ъ>ѣхася они вмѣстѣ со Амиромъ царемъ, и начаша ся сѣщы саблями, и ударишася межь собою копьями. Девг.д., 152. XVIII в. ~ XI–XII вв.