СЪЯТИ. 1. То же, что сняти1 (в знач. 3); снять что-л. надетое, накинутое. (1265): Бяше у Миндовга, кн҃зя литовьского, сн҃ъ, имя ему Воишелгъ… по убиении же оц҃а своего… вложи [Бог] сему въ ср҃дце, соимя съ себе ризу, обѣщася Бу҃ на .г҃. лѣт<а>. Новг.харат.лет., 288. XIV в. (1185): Игорь же бяшеть в то время на конѣ, зане раненъ бяше поиде к полку… хотя возворотити к полкомъ, уразумѣв же, яко далече шелъ есть от людии, и соимя шоломъ, погънаше опять к полкомъ. Ипат.лет., 642. Ок. 1425 г. И реч<е> ему Китоврасъ: цр҃ю, аще хощеши видет<и> силу мою, да соими с мене уже се и дажь ми жюковину свою с рукы, да видиши силу мою. Соломонъ же повелѣ сняти с нег<о> уже железное. (Пов. о Соломоне) Лож. и отреч.кн., 52. 1494 г. Вамъ говорити рѣчь государя своего, и вы соймите шапки напередъ, а мы, услышавъ цесарского величества имя, шапки соймемъ же. Рим.имп.д. II, 323. 1596 г. А вшед послы в полату, начнут… по наказу своему говорити рѣч<ь>, и цр҃я поздравляют, и правят поклон, и цр҃ь в то время встанет и шапку корону сымет и спрашивает послов о королевскомъ здоровье, самъ стоя… а снимает при послѣх с цр҃я шапку корону тесть ево или инои первои боярин. Котош.1, 76. 1667 г. Ко причастию ходят преже схимники в схимах, а в малем образѣ сымет с себе клобукъ и со скуфьею, и подложит под лѣвую пазуху, и ставятся пред причастием по единому. Пред.старца, 565. XVII в. || Отнять надетое с целью ограбления. А кто почнетъ на волостеляхъ посула сачить [так!] да и портище сойметъ или конь сведеть, а молвить такъ: в посулѣ есми снялъ или конь свелъ, – ино быти ему в грабежи, хто в посули снялъ или коня свелъ. Псков.суд.гр., 12. XVI в. ~ XV в.
2. То же, что сняти1 (в знач. 5); собрать, снять (урожай) с поля. А соиметъ Иванъ Клюсовъ <с> своея пашни, а съ Григорьевыхъ полосъ хлѣбъ, Ивану Клюсову до Григорьевыхъ полосъ дѣла нѣтъ. А.Уст. I, 156. 1567 г. Мы [совладельцы деревни], поговоря промежъ собою полюбовно, приговорили… земля, и луги, и лѣсъ пашенной, которой пригодитца въ пашню, роздѣлить, а третьее поле ржаное дѣлить намъ… сымя хлѣбъ. АЮБ I, 695. 1632 г.
3. То же, что сняти1 (в знач. 7); освободить (от чего-л.). О лѣшей земли будетъ судъ, а положатъ грамоты и двои на одну землю… а исца оба возмутъ межниковъ, да оба изведутца по своимъ грамотамъ, да предъ господою ставши, межникомъ межнич<е>ство сьимутъ, ино имъ присужати поле. Псков.суд.гр., 3. XVI в. ~ XV в.
4. Перевести на кого-л. (какое-л. обязательство, пошлину и т. п.). А которой сторонней человѣкъ ищетъ на стрѣл<ь>цѣ, и по суду тотъ сторонней человѣкъ будетъ виноватъ… а стрѣлецъ съ тѣмъ стороннимъ человѣкомъ помирится, и пошлины, и пересудъ, правой десятокъ сыметъ на себя, и тѣ пошлины взять по указу сполна на томъ стрѣл<ь>цѣ, кто на себя сыметъ, потому что онъ тѣ пошлины съ стороннего человѣка съ своего исца сыметъ на себя воровствомъ. ДАИ III, 74. 1646 г.
◊ Съяти съ Бога надежю – отказаться от надежды на Бога. Тъ бо ны диаволъ въкладываеть въ умъ, яко у пианыхъ людий добыти: съемше съ Бога надѣжю, положили есмы на пианыя люди. Поуч.Ильи, 287. XV в. ~ XII в.