СЫПАТИ1. 1. Сыпать, высыпа/ть (на поверхность). Възиде дымъ кадильныи млт҃вми стх҃ъ рукою анг҃ловою прѣдъ Бм҃ь, и възятъ анг҃лъ кадил<ь>ницю и наполни ю от огня сущаго на олтари, и положи ю на земли. [Толк.:] Понесеныя англ҃мь стх҃ъ млт҃вы и прияты быша и стрс҃тьми огня кадил<ь>ницю исполниша, на землю сыпати створиша (ἐπὶ τὴν γῆν ἐκχυϑῆναι). (Откр. VIII, 4–5, толк.) Апокал., 40. XIII в. И никтоже не смѣ приступити к нимъ… ни погрести, нощию же емлющеи пръсть и горстми сыпаху кождо их на свои мрътвець (ἐπεῤῥίπτουν τοῖς σώμασι). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 257. XV в. ~ XI–XII вв. А перет Бутом же стоитъ волъ велми великъ, а вырезанъ ис камени ис чернаго… а цѣлують его въ копыто, а сыплют на него цвѣты, и на Бута сыплют цвѣты. Х.Афан.Никит., 18. XVI в. ~ 1472 г. А кто у них умреть, ини тѣхъ жгуть да пепелъ сыплють на воду. Там же, 19. А наземъ возить изъ дворовъ и изъ гумна на поля весь дочиста и сыпать по надобнымъ мѣстамъ и на задние полосы. АХУ I, 465. 1677 г. Святъславь мутенъ сонъ видѣ въ Киевѣ на горахъ. Си ночь съ вечера одѣвахъте мя, рече, чръною паполомою на кроваты тисовѣ... сыпахуть ми тъщими тулы поганыхъ тльковинъ великыи женчюгь на лоно, и нѣгуютъ мя. Сл. о п.Иг., 23. 1800 г. ~ к. XII в. || Посылать сверху что-л. сыплющееся, падающее во множестве. [Бог] яко птица парящи сыплет снѣгъ, и якож<е> прузи спадениа ег (πάσσει κιόνα). (Сир. XLIII, 19) Библ.Генн. 1499 г.
2. Всыпа/ть (во что-л., внутрь чего-л.). (1472): Не разумѣша силы въ томъ дѣле [при построении церкви]: извѣсть житко разтворяху съ пескомъ, ино не клеевито, а внутрь того же малого камения сбираху, да внутрь стѣны сыплюще, да извѣстию поливаху, якоже растворомъ тѣстянымъ, – потому же некрѣпко дѣло. Львов.лет. I, 297. XVI в. Въпрашалъ еси былъ, блг҃ородныи кн҃же, како отвръжени быша латина от ст҃ыя съборныя и правовѣрныя цр҃кве… сут<ь> же вины их си… ·҃si· еже сыпати кр҃щаемым въ уста соль (ср. в Послании Михаила Керулария: =λατος… τὰ τῶν βαπτιζομένων πληροῦσι στόματα ‘наполняют солью уста тех, кого крестят’). Посл.мт.Никиф., 164. XVI в. ~ XII в. И пиво варяще, соль сыплють в кадь и уголь мечють, забывше Ба҃. Сл. и поуч. против языч., 35. XVI в. На погосте же прибыло анбаров… в них сыплют соль и хлеб торговые люди. Кн.п.Обон.пят., 202. 1563 г. Житницы худы… а иныхъ житницъ нѣтъ, для перемѣру сыпать не во что. АМГ I, 253. 1629 г. Взята две бочки гсд҃рвъ порох сыпат<ь>. Там.кн.южн., 11. 1647 г. Дано полавошнаго от хлѣбнои насыпки, что, покупая на площеди, в тот анбар хлѣб сыпали, дано рубль шестьнатцать алтн҃ъ. Пам.Влад., 96. 1672 г. И беречь накрѣпко, чтобы корабелщики… съ кораблей въ воду каменья не метали и песку не сыпали и тѣмъ корабел<ь>ного ходу и пристани не отнимали. АИ V, 309. 1689 г. || Отсыпа/ть, насыпа/ть (зд. в кормушку). А се поклонъ вирный… кони 4 поставити и сыпати [вар. XV в.: сути. Правда Рус. (кр.), 73] имъ на конь, кол<ь>ко могуть зобати. Правда Рус. (кр.), 81. XV в. ~ XI в.
3. Рассыпа/ть, разбрасывать, раскидывать (о чем-л. мелком, сыпучем); тж. перен. Пришьдъ же, иже едино [вар. XIV в.: единь] таланътъ възьмъ, рече: Ги҃, вѣдяхъ тя, яко жестокъ еси члв҃ѣкъ, жьня, идеже нѣси сѣялъ, и събирая, юдуже не сыпавъ (ср. Мф. XXV, 24: οὐ διεσκόρπισας). Ио.екз.Бог.1, I, 14. XII–XIII вв. Люди же гнѣтяхуться о одрѣ и не можахуть ити, дьржаще и. Тъгда повелѣста цср҃я злато съ срѣбръмь сыпати (по путем) (ῥιψῆναι). Ж.Ал.Чел.Бож., 475. XII в. Якоже рече Господь: не сыплите бисера пред свиньями, да не попрутъ его ногами своими [ср. Мф. VII, 6]. Сл.Дан.Зат., 101. XVII в. ~ XIII в. || Перен. Щедро раздавать (о деньгах). По црс҃твии же Иустина црс҃твова единъ Иустиянъ… и толику сыпа злата и раздая, елико никтоже от цр҃ь [греч. нет]. Хрон.И.Малалы, XVIII, 26. XVI в. ~ XIII в. Нынѣ королевы бояре приѣхавъ куны сыплютъ, и доколѣ еще съ ними одного конца не учинили, тѣ бы еси дѣла свои вборзѣ хваталъ, доброго бы еси своего человѣка прислалъ. Крым.д. II, 498. 1518 г.
4. Опорожнять, высыпая содержимое. Быс<ть> же егда сыпаху вретища своя, и бяше узолъ сребряныи верху вретища его (ἐγένετο δὲ ἐν τῷ κατακενοῦν αὐτοὺς τοὺς σάκκους αὐτῶν). (Быт. XLII, 35) Библ.Генн. 1499 г. [ср. Пятикн., 47. XV в.: быс<ть> же егда исыпаша пшеницю].
5. Осыпа/ть, забрасывать (кого-л. чем-л.). Стефанъ испълнь блг҃дти и силы… подобяся страсти Гн҃и, помоля бо ся и камениемь сыплемъ, колѣнѣ поклонь, въпьяше къ Бг҃у за ня, иже камениемь побивахуть и (ср. Деян. VII, 57–60; τοῖς λίϑοις βαλλόμενος). Ил.кн., 418. XI–XII вв.
6. Насыпа/ть, сооружать. (988): Володимеръ же изряди воя своя и повелѣ приспу сыпати [переделано из первонач.: приступати] к граду. (Пов.врем.лет) Ипат.лет., 95. Ок. 1425 г. А той градъ стоитъ на ровнѣмъ мѣстѣ, гора высока сыпана да каменемъ обмурована. Х.г.Вас., 4. XVI  в. ~ 1466 г. [Ольга] призва сн҃а своего Свѣтослава и заповѣдавъ ему погребьсти [ее] с землею равно, а могилы не сыпати [Пролог (март)1, 158. XIV в.: сути], ни тризнъ творити, ни годины дѣяти. Пролог (ст.печ.), 630. 1643 г.