СЫРЪ1, м. 1. Твердый или полутвердый пищевой продукт, приготовленный путем сквашивания молока и дальнейшей его обработки; сыр или творог. По съконьчянии вечерняя, въшьдъше на трьпезницю, яиця же, и сыры, и рыбы вьсяцѣмь образъмь ѣдять. Устав Студ.3, 374. XII в. ~ XI в. Полагають же [в монастырях] на тряпѣзахъ хлѣбы и зелия масличья, сыры кравия и краи мясомъ (τυρόν). (Ж.Пахомия) Усп.сб., 210. XII–XIII вв. И се прѣжереченыи онъ боляринъ… напълнивъ три возы брашьна хлѣбъ, и сыръ, и рыбъ, сочиво же, и пьшено, еще же и медъ, и то посъла къ блаженому въ манастырь. (Ж.Феодос.Нест.) Там же, 109 [то же – Патерик Печ., 41. XV в. ~ XIII в.]. [Сарацины] приидоша [к Саве] несуще хлѣбы, и сыры, и фюники (τυρία). Ж.Сав.Осв., 61. XIII в. Даяху же ему [святому] друзѣи цаты, друзѣи хлѣбъ, друзѣи сыръ, инѣи рыбу, инѣи фермиа и овощь (τυρόν). Ж.Андр.Юрод.1, 244. XIV в. ~ XII в. Риби, и масло, (и си)р(и), а (то п)разка (·҃г· го)д(о). Гр.берест., № 406, 593. XIV–XV вв. (1259): Вежа… создана же сама древом [по вар. XVI–XVII вв.] тесанымъ и убѣлена, яко сыръ, свѣтящися [по вар. XVI–XVII вв.] на всеи стороны. Ипат.лет., 844. Ок. 1425 г. Насыриль ж<е> мя еси, равно сыру (τυρῷ). (Иов. X, 10) Библ.Генн. 1499 г. Имати у васъ оброкъ хлѣбный съ тридцати вытей и съ трехъ вытей… да съ тѣхъ же вытей на годъ съ выти на Оспожинъ день по сыру по сухому, а нелюбъ сыръ, и за сыръ двѣ ден<ь>ги. ААЭ I, 284. 1561 г. Вь недѣлю по Пасхѣ вь началѣ трапезы келарь раздаетъ хлѣбъ пасоченъ съ яицы печенъ и сыръ, по кусу, и по яицу. ДАИ I, 220. 1590 г. Млт҃ва над паскою, над сыры и яица на Великъ дн҃ь. Требник, 433. XVI в. Казеус по латынски, а по руски сыръ (caseus… Kese). Травник Любч., 262 об. XVII в. ~ 1534 г. Сыръ, которыи собою зеленъ с травами наряженъ, тои и без соли велми пристоитъ стомаху и тѣлу тукость наводитъ (kese). Там же, 263 об. Сыръ козеи лѣпие всѣх сыровъ есть к питанию тѣлесному (scaepkese). Там же, 264. 3 пирога долгихъ съ тварогомъ… Пирогъ косой съ сыромъ. Кн.расх.кушаньям Адр., 172. 1699 г. Сыръ вялый, губленый, губчатый, кислый, сметанный – разные виды творога и сыра (см. под соответствующим прилагательным). Сыръ крѣпкой – сыр. Сыръ крѣпкой краковской. Крым.д. I, 476. 1503 г.
2. Мера объема и счетная единица твердых продуктов (кусок, ком, круг). Явил Семен Фалелиев сн҃ъ .р҃i.-ры рукавицы, пуд пороху… ҃.л.-ры чюлки, . ҃п. сыров мила. Там.кн.Тихв.м., № 1329, 53 об. 1663 г. Явил Петръ Сидоров сн҃ъ… ҃.ц. сыров мѣлу. Там же, № 1365, 7 об. 1672 г. Да на Короткое поѣдетъ старецъ, соли отпущати, на Шатрецъ даютъ 2 четверти солоду ячново… 4 колачи… 10 сиговъ… ставъ масла красново, сыръ масла бѣлого. Кн.расх.Кир.-Б.м., 16. XVII в.
◊ Сыръ краяти за дѣву (дѣвку) – договариваться о свадьбе во время обрядового застолья. Аще за дѣву сьръ [так!] краянъ будет(ь), а не так сьчинят, за сыръ гривна .а҃., а что истеряли, то заплатят, а с(вя)т(ите)лю .s҃. грив(ен), а княз(ь) казнит(ь). Княж.уставы, 105. XV в. ~ XII в. Про дѣвку сыръ краявши, за сором еи .г҃. гривны, а что потеряно, тое заплатити, а митрополиту .s҃. гривен, а кн(я)зь казнит. Там же, 89. XVI в. ~ XII в. – Ср. суръ.