ТАИННЫЙ, прил. 1. Скрытый, незаметный. Да се слышаще, братие възлюбленнаа, кацѣх подвиг трѣбуемь, и тщаниа, и спѣха, бдѣниа и печали о дши҃ своеи, бѣды, и скорби, и напасти<и>, таинных и явленных, и раны всякыа. (Патерик Скит.) ВМЧ, Дек. 31, 2592. XVI в. ~ XIV в. По смерти смирение дерьжа Божий угодникъ и таинныя и сокровенныя болѣзни исцелевая. Киприан.Ж.мт.Петра, 23 об. XVI в. Таинная купель – естественный водный источник Гион вблизи Иерусалима в долине Кедрон, который во время ассирийского нашествия был по приказу Езекии запружен, укрыт и вода из которого с помощью подземного водопровода была направлена в первоначально также подземный Силоамский бассейн, находившийся внутри городских стен. И посла царь асирийскы Татру и Фариса и Рапсака съ силою тяжкою. И взыдоша ко Иерусалиму и сташа у таинныя [вар. XVI–XVII вв.: тайныя] купѣли (4 Цар. XVIII, 17: καὶ ἔστη ἐν τῷ ὑδραγωγῷ τῆς κολυμβήϑρας τῆς ἄνω ‘и встали у водопровода верхнего бассейна’). Хроногр. 1512 г., 156. 1538 г.
2. Недоступный для обычного (профанного) понимания. Правьдьнии многашьды злою съмрьтию умирають нѣ по кыимъ невѣдомыими таиньныими бж҃ии судьбами. Изб.Св. 1073 г.2, 409. Се бо истину възлюбил еси, безвѣстная и таинная премудрости твоея явилъ ми еси (τὰ κρύφια). (Пс. L, 8) Библ.Генн. 1499 г.
3. Относящийся к церковному таинству. Здравствуй о Господи, честнейший отче, и егда предстоиши таинней трапезе, и тогда наше недостоинство не забывай, владыко мой. Нил.Сор.Мним.посл., 464. XVI в.
4. Перен. Погруженный глубоко внутрь. Прочее же не млъвами, ни смущениемъ внидѣмъ въ двери сиа, нъ млъчаниемъ таинном и вниманиемъ… Въ градѣ семъ Цр҃я всячьскых подобает всемъ сумнѣтися и дше҃ю исправлятися… и срд҃цемь внимати, и умом трѣзвитися, и вся чювьства купно събрати (μετὰ σιγῆς μυστικῆς). (Толк.Ио.Злат.на Ев. от Мф.) ВМЧ, Ноябрь 16, 2094. XVI в.