ТАИТИСЯ. 1. Быть скрываемым. Якоже бо и струпъ, доньдеже изгнѣздиться утрь… въ глубинѣ простираеться, ни единого же не приемля цѣления, такоже и грѣхъ, доньдеже таиться, акы въ тьмѣ съ просторъмь мнозѣмь дьрзаемъ есть (κρύπτεται). Изб.Св. 1073 г.2, 292. Не сътьрпѣ таитися источьникъ чюдеси, съкровище блг҃одати, пресловущи глава ти, Крт҃лю и Прд҃че, ныне явльшися, лѣеть ицѣления токъ (κρύπτεσϑαι). Ил.кн., 602. XI–XII в. Горе, гсд҃не, ратнику, в немже желѣзо глѣбить, такоже горе и грѣшнику, в немже грѣх таится. Требник, 72 об. XVI в. Серапионовым добродетелем таитися невозможнейше есть. Ж.Серап.Новг.1, 155. XVII в. ~ XVI в.
2. Скрываться; прятаться. Аще ли кто съгрѣшивъ и дасться обличьникомъ, и стр҃сть исповѣсть, и злобу свою открыеть, и не радуеться таяся и любитъ невѣдомъ сы, но исповѣдаеть и молится могущему на правыи путь наставити и и наказати, на томъ велика знамения спс҃ению назнаменаются (μὴ χαίρειν λανϑάνοντα). Пч., 7. XV в. ~ XIII в. Прибѣгоша къ Двд҃у, егда таашеся в пустыни, мужи крѣпчаиши и боицы нарочити (lateret). (1 Пар. XII, 8) Библ.Генн. 1499 г. Доколѣ таишися, акы свѣтил<ь>никъ в темнѣм мѣсте? Ж.Стеф.Перм.Епиф., 15. XV–XVI в. ~ XV в. Какъ нн҃ѣ мнѣ велиш<ь>: туды л<ь> де паки мучитца итти, или дѣ здѣс<ь> таитца от них? (Ав.Ж.) Пустоз.сб.1, 50. 1675 г. || Исчезать из виду, становиться незаметным. (1616): Тое же зимы в великои постъ явися звѣзда копеинымъ образомъ, с востока на полдни грядущи, в нощи являющися с вечера, заходя на запад, перед зарями таяшеся. Псков.лет. II, 280. XVII в. || Пребывать в неизвестности. Егда ж<е> бѣ Хс҃ на земли и еще блд҃гть не просиала бяше, но дояшеся за ·҃л· лѣт, в няже Хс҃ таяшеся; егда же отдоися, явися блгд҃ть Бжи҃а спс҃еная всѣм. Сл.Илар., 34. XVI в. ~ XI в. || Быть скрытым от людей. Не горди скоро, егда сладость мимо тя идеть, много бо таитьс<я> въ насъ, оже похоти не держимъ, но держими от нея бываемъ (πολλὰ γὰρ λανϑάνομεν ἑαυτούς ‘ибо мы многое таим в себе’). Пч., 7. XV в. ~ XIII в. Но Господь нашь Иисусъ Христосъ, не дая слуху блаженнаго Дионисиа таитися, якоже возложена на свѣщници свѣща, на умехъ неверныхъ свѣтъ лючеобразныхъ предасть (κρύπτεσϑαι). (Муч.Д.Ареопаг.) ВМЧ, Окт. 1–3, 243. XVI в.
3. Кого, от кого. Избегать кого-л.; держать в тайне свои мысли. И кто будет верою огражен и в православии христианства крепок, и они того таятся, а ему таковы ся являют. (Геннадий.Посл.Прох.) Ист.ересей, 310. XVI в. ~ 1487 г. А больши де того они, будучи в войску у воровских казаков, ни про что не слыхали для того, что казаки от них таились и ничего при них не говорят. Разин.восст. II, 51. 1670 г. Принесъ де я, Нютыни, к нему, Петру, на домъ двѣ лисицы черныхъ… съ тунгусомъ съ Максимкомъ, и толмачилъ де объ тѣхъ лисицахъ ему, Петру, и мнѣ, Нютыни, онъ же Максимко, потому что отъ руского толмачя онъ, Петръ, таилса. ДАИ VII, 284. 1679 г.
4. Скрывать что-л. (от окружающих). Въ дьни оны зачятъ Елисавефь жена Захариина и таяашеся мѣсяць пять (περιέκρυβεν ἑαυτήν). (Лк. I, 24) Остр.ев., 269 об. 1057 г. || Действовать под видом другого лица. Посылаше царь князь великий до седмижды х казанцем послы своя, сам ходя с ними и речь их слушая, таяся, аки воин, а не царь, в простых же одежах. Каз.ист., 145. XVI в.