Тамга, ж. 1. Первоначально у монголов – особый знак (клеймо, тавро), который означал право собственности на скот, затем печать (ср. др.-тюрк. tamγa от tam- ‘жечь’). Так рекше, баису да ярлык с алою тамгою дали на утвержение вам [духовенству]. (Ярл.Бердибека мт.Алексею 1357 г.) Хан.ярл.1, 470. XV в. Великие Орды великого князя Менли-Гиреево слово великому князю Василью… И какову язъ отцу твоему, великому князю Ивану, брату своему, написавъ далъ золотую свою докончал<ь>ную грамоту, и ты съ того жъ образца написалъ по тому же, съ золотомъ написавъ и съ золотымъ нишаномъ и алою тамгою запечатавъ. Крым.д. II, 20. 1508 г. Сотникъ Тебенька Байгузинъ къ симъ книгамъ тамгу свою приложилъ. Кунгур.мех.кн., 158. 1674 г. || Грамота с печатью. И тем нашим великих государей жалованьем вотчинами истари пращуры, и прадеды, и деды, и отцы их владели по своим урочищам и тамгам. Гр.башк., 82. 1694 г.
2. Вид подати, введенной на Руси монголо-татарами в XIII в. (1257): Приде вѣсть изъ Руси зла, яко хотять татарове тамгы и десятины на Новѣгородѣ. Новг.харат.лет., 276. XIV в. Тако молвя и последнии цари по тому же пути пожаловали попов и черньцов: дань ли или иное что ни будеть, тамга, поплужное, ям, воина, – кто чего ни попросить, и рькли были дати, кто паки того у нас не ведаеть, вси ведаем. И мы… их грамоты не изыначили. Тако молвя по первому пути, которая дань, или поплужное, или подвода, или корм кто ни будеть, да не просять; ям, воина, тамга не дають. (Ярл.Менгу-Темира 1267 г.) Хан.ярл.1, 467. XV в. (1257): Тое же зимы приѣхаша послы татарскые в Новгород с великим князем со Александромъ, а сынъ его, князь Василеи, бѣжа во Пьсковъ, и почаша послы просити десятины и тамги. Моск.лет., 143. XVI в.
3. Торговая пошлина. А из городьских волостии даю княгини своеи осм(нич)ее. А тамгою и иными волост<ь>ми городьскими подѣл(я)тс(я) с(ы)н(о)ве мои. Дух.гр.Ив.Калиты, 107. 1336 г. [то же – Дух. и дог.гр., 8]. А тамги и осминичег(о) от рубли а(лты)н. А тамга и осминичее взяти, аже имет торговати. А поедетъ мимо, инъ знает свои мытъ да костъки, а болѣ тог(о) пошлин нѣтъ. Дух. и дог.гр., 188. Ок. 1456 г. Что есте, гн҃е, отдѣлили мнѣ… дворов в городѣ, и посад, и мел<ь>ници, и поле у города, и луг, а в городскои тамгѣ – трет<ь>. Пам.Ряз., 13. 1496 г. И докуды тѣ откупщики… въ нашей въ володимерско(й) тамгѣ годъ побудутъ, и наши володимерские намѣсницы… не судятъ ихъ ни въ чемъ, опричь душагубства и розбою и татбы съ поличнымъ. Арх.Стр. I, 497. 1569 г. Чемъ язъ стану промышляти, и мнѣ довати въ монастырь томъга, да и монастырская служба служити, какъ моя братия прежния служатъ. Там же, 580. 1581 г. Цѣловал<ь>никовъ къ тюрмамъ и къ губнымъ дѣламъ… ни къ томгѣ, ни къ денежному збору и къ инымъ ни х которымъ дѣламъ не даютъ. А.Уст. II, 131. 1623 г. – Ср. тянга.