ТАТЕБНЫЙ, прил. 1. Относящийся к воровству. Сь зьлокъзнивыи татьбънъи бѣсъ пръвое убо отъ малъихъ вештьи начънеть и, поступя, на велика и тлъстая съходить (τῆς κλοπῆς). Панд.Ант.1, 65. XI в. Татебнии же образи: разбои, раскопание стѣнамъ (κλοπή). (Гр.Нис. к Лит.) Мерило пр., 220. XIV в. Ты же власть приемли подаваюштую ти татебныя вины… свое истоштаеши и вземля вь заимь отдаеши (κλοπῶν ἀφορμάς). Златостр., 41. XV в. Видиши ли сего сосуда несключена и съкрушена?.. Аще кто се крадет, четверицею истязанъ будеть от него… аще и богатьства дш҃евнаго не имать дш҃а та, четворицею в муцѣ мучен будеть, иже татбу творилъ, и тако мщена будеть вина татебнаа (τοῦ κλέμματος). (Ж.Вас.Нов.) ВМЧ, Март 26–31, 1307. XVI в. ~ XI в. А которые люди объявятся въ татебныхъ и разбойныхъ и убийственныхъ и волшебныхъ дѣлахъ… тѣхъ людей велѣть имать и держать скованыхъ. АИ V, 306. 1688 г.
2. Краденый. Воды татебьны сладъкы суть (Притч. IX, 17: aquae furtivae). Гр.Вел. I, 634. XIII в. Взято пѣни рубль денег на Судниковском печятчике на Ощауле за татебной овес. Кн.прих.-расх.Волокол.м. № 6, 150 об. 1588 г. – В знач. сущ. Татебное, с. То, что украдено. Паки ли будеть что татебно купилъ в торгу… то выведеть свободна мужа два или мытника. Правда Рус.(пр.), 107. XIV в. ~ XII в. А кто у ког(о) что познает татебное, и он с себя сведет до десяти изводов, нолны до чеклово татя, а от тог(о) намѣстником и дворяном не взяти ничег(о). АСВР III, 21. 1470-е гг. ~ 1397 г. А у кого что познаютъ татебное, и тотъ съ себя сведетъ… а продажи ему въ томъ нѣтъ. АИ I, 184. 1518 г. Поличное татебное – краденая вещь, найденная у вора и уличающая его в совершении преступления. Билъ челомъ… Степанъ Васильевъ… на оброчного на лавочного человѣка на Филипа Гончара по поличному татебному. Ворон.а., 213. 1635 г.
3. Злодейский, разбойничий. Слышав же… государь… Иван Васильевич… напрасное его [польского короля] и татебно звериное устремление, воеводы же своя… во окрестны Полоцку граду предпосла, воинские люди… на осаду в прибавку посла. Пов.прихож. на Псков1, 41. XVII в. ~ XVI в. Паки же литовские рохмисты з гайдуки по совету своему повседневное татебна устремления приступы на проломныя места начинают. Пов.прихож. на Псков2, 154. XVII в. ~ XVI в.