тѢмя, с. 1. Верхняя часть головы, темя. Треми же частьми сълежащися глава, да съ преда еи лежить тѣмя… съ зада же зовомое инье, еже есть тылъ, межю же тыломъ и тѣменемь есть коруфи, еже ес<ть> верхъ, сию же часть и ськрание зовуть, еже есть лобь… а тѣмя имать мождени кожею обьдержимы (βρέγμα... βρέγματος). Шестоднев Ио.екз.2 (Б.), 523. XV в. А намазъ же ихъ на востокъ по-руськы, обе рукы подымають высоко, да кладуть на тѣмя, да ложатся ниць на земли, да весь ся истягнеть по земли, то ихъ поклоны. Х.Афан.Никит., 19. XV–XVI вв. ~ 1472 г.
2. Лоб. Арианы же, и македонианы, и саватианы… приемлемъ… проклинающиихъ всю ересь… помазающе пьрвѣе ст҃ыимь муръмь тѣмя [Корм.Балаш., 151 об. XVI в.: тѣмена], и очи, ноздри, и уста, и уши, и знаменующе я ҃глемъ: знамение дара Ст҃ааго Дх҃а (τό τε μέτωπον). (Трул., 94) Ефр.корм., 199. XII в. Блюдѣтеся, еда како хотяще желѣзну гору костянъмь тѣменьмь пробити, мозгъ вашь излѣете. (Пам. и ж.Мефод.) Усп.сб., 194. XII–XIII вв. И пакы Ст҃ославъ имъ руку митрополичю и дрьжащю ст҃ааго руку, прилагааше къ вреду, имьже боляше на шии, и къ очима, и къ темени. (Сказ. о ч.Бор.Глеб.) Там же, 62 [то же – Моск.лет., 8. XVI в.]. Саулъ… на главѣ… ношаше клобукъ златыми нитьми, юже митру и кидарь гл҃ть, от негоже и платъ златъ лежаше на тѣмени его (πρὸς τὸ μέτωπον). Хрон.Г.Амарт., 44. XIV в. ~ XI в. [то же – Козма Инд.2, 142. 1495 г. ~ XII–XIII вв.]. Члк҃у бо Бг҃ъ умъ положил въ главѣ межь мозгомъ и тѣменемъ, яко бо яблоко нѣ в коемъ сосудѣ. Изм., 45. XVI в. ~ XIV в. И приходилъ де къ нему онъ архимандритъ съ плет<ь>ми и его билъ, и у него про то спрашивалъ, и онъ ему не сказалъ же, и говорилъ ему, что то не его архимандричье дѣло, что ему про то объявить, развѣ де изъ него теменемъ языкъ выволоченъ будетъ, тожъ де онъ и объявитъ. ДАИ XI, 211. 1684 г.
3. Череп. И сверже жена едина изломокъ терновныи на голову Авимелеху и скруши ему тѣмя (τὸ κρανίον). (Суд. IX, 53) Библ.Генн. 1499 г.