терпѢти. 1. Стойко переносить (беды, лишения, страдания и т. п.). (т)ьрпи скърби, въ скър(бь)хъ бо доброты цвьтуть, акы въ трьньи цвѣтьци (καρτέρει). Изб.Св. 1076 г.1, 296. Бес правьды съламаемъ, премудре, повелѣниемь судящаго и по реброма стружемъ тьрпѣлъ е(си) (ἔφερες). Мин.окт., 93. 1096 г. Самого [вар.: самъ] къ мукамъ съ веселиемь предася, тѣмь тьрпѣвъ расаждение и клѣштание (ὑπομείνας). Мин.Дубр.2, 6. XI в. Кононъ… мазаше и крьщаше, иже о семъ прихожаху; егда же мазаше жену, съблажняшеся, и сего дѣля х<о>тяше отъити отъ обьщ<а>го жития… приступляше же къ <не>му пррк҃ъ Иоанъ, гл҃я: тьрпи, и обльгъчю тя отъ брани (καρτέρησον). Патерик Син., 44. XI в. Оружие твое срд҃це проиде, видящи Сн҃а си, Прч҃та Двц҃е, на крс҃тѣ распростьрта и страсть тьрпяща (πάϑη φέροντα). Мин.праздн. (Ил.), 68. XI–XII вв. Легчѣ ес<ть> утѣшати, негли самому стражющу терпѣти (καρτερεῖν). Менандр, 15. XV в. Не бившися со псом об одномъ моклокѣ, добра не видати; такоже и горести дымные не терпѣвъ, тепла не видати. Сл.Дан.Зат., 68. XVII в. ~ XIII в. Государевы же бояре и воеводы… повелевают смолье зажигати и на них, и на щиты их метати, абы воспаленьми огня щиты их загорешеся и горькотою ради дыма и самем им из-под стены выбегати или тамо сгорати. Литва же вся сия от понуждающих их и неволею терпяху, и воспротивне стояху, и крепко и напорне стену подсекающе. Пов.прихож. на Псков2, 159. XVII в. ~ XVI в. А я за нево, гсд҃ря, умирал и неволю терпел. Переп.частн.лиц, 192. XVII в.
2. Терпеливо относиться к кому-, чему-л.; проявлять долготерпение, снисхождение и терпимость. А Бъ҃ не имать ли сътворити мьсти избьраныхъ своихъ въпиющиихъ къ нему дьнь и нощь и трьпить на нихъ? Гл҃ю вамъ, яко сътворить мьсть ихъ въскорѣ (μακροϑυμεῖ ἐπ ᾽ αὐτοῖς). (Лк. XVIII, 7) Остр.ев., 114 об. 1057 г. [cр. Арханг.ев., 179. 1092 г.; Мст.ев., 155. Ок. 1117 г.: трьпить о нихъ]. Отвѣщавъ же Иис҃ рече: о роде невѣрьнъ и развращенъ, доколѣ буду въ васъ и трьплю вы (ἀνέξομαι ὑμῶν)? (Лк. IX, 41) Там же, 102. Яко обычаи нѣсть Бу҃, егда съгрѣшяемъ, не тъгда мьстить грѣхомь, нь [так!] тьрпить, дая намъ время покаянии (ἀνίησι). Изб.Св. 1076 г.1, 435. Не мьдлить Гь҃ обѣтовании, якоже инии мьдьлѣние мьнять, нъ много тьрпить на насъ, не хотя, да никтоже погыбнеть, нъ да вси въ покаяние въмѣстяться (μακροϑυμεῖ εἰς ὑμᾶς). (2 Петр. III, 9) Апост.Христ., 91. XII в. (1096): И влѣзше в притворъ у гроба Феодосьева, емлюще иконы, зажигаху двери и укаряху Ба҃ и законъ нашь. Бъ҃ же терпяше, еще бо не скончалися бяху грѣси ихъ и безаконья ихъ. Лавр.лет., 233. 1377 г. И осподарь князь великий до сихъ мѣстъ вамъ терпѣлъ, васъ не казнилъ, ожидая отъ васъ челобитья и покаяния. АИ I, 142. 1489 г. Фараонъ цр҃ь колика прият долготерпѣниа Бж҃иа, терпяше бо ему Бг҃ъ, творящу много злая. Изм., 46 об. XVI в. ~ XIV в. Да тому вел<ь>ми дивимся, что таковая землица не великая, вел<ь>ми угодная, у таковаго великаго, сил<ь>наго царя под пазухою, а не в дружбѣ, а он ей долго терьпитъ и кручину от нихъ великую приимает. Ив.пересветов.Соч., 68. XVII в. ~ 1549 г. || терпеливо ждать. Потьрпите убо, братие, до пришьствья Гня҃. Се бо дѣлатель жидеть драгаго плода земли, тьрпя о немь, дондеже прииметь дъжчь ранъ и поздьнъ. Потьрпите и вы, утвьрдите срдц҃а ваша, яко пришьствие Гн҃е приближися (μακροϑυμῶν ἐπ ᾽ αὐτῷ). (Иак. V, 7) Апост.Христ., 79. XII в. Тъгда… познавъ князя его суща и въ страсѣ бывъ, не отъврьзе вратъ, нъ блж҃енууму съповѣдатъ тече, оному же стоящю предъ враты и тьрпящю. (Ж.Феодос.Нест.) Уст.сб., 94. XII–XIII вв.
3. Испытывать (испытать), переносить (перенести), претерпевать (претерпеть) (что-л. неприятное). В Царѣгороде владѣтели с младым турским царем за их терпенные шкоты и недавно побитых людеи в Святои Софии кирге великою плач<ь>ю отмаливали и Маг<о>мету своему молилися (jhren erlittenen Schaden). Куранты4, 132. 1649 г. Что всѣмъ обидамъ и неправдамъ, проторям и убыткамъ, которые одна сторона от другои терпѣла сь [в изд. слитно; вм.: съ] .҂ ах҃нв.-г<о> году… тѣмъ забытым и николи помянутымъ не быти (heeft gheleden). Куранты5, 96. 1654 г.
4. С отрицанием. Выносить, выдерживать, терпеть (что-л.). Иже хочеть славьнъ быти вь семь мирѣ, ть [так!] бештьстья не тьрпить, вѣру же дрьжяи беславие любить. Изб.Св. 1076 г.1, 223. Рече Крт҃ль: не трьпять нб҃са, ни члв҃ци видяще чюдо страшьно. Мин.праздн. (Ил.), 478. XI–XII вв. Мт҃и убо не тьрпящи сн҃а своего въ такои укоризнѣ суща, и начатъ глаголати съ любъвию к нему: молю ти ся, чадо, останися таковааго дѣла. (Ж.Феод.Нест.) Усп.сб., 77. XII–XIII вв. (983): На сего [сына варяга-христианина] паде жребии по зависти дьяволи, не терпяшеть бо дьяволъ власть имы надо всѣми, и се бяшеть ему, аки тернъ въ срц҃и. Лавр.лет., 82. 1377 г. Аже кто кого ударить батогомь… любо чашею… то 12 гривенъ. Не терпя ли противу тому ударить мечемь, то вины ему в томь нѣтуть. Правда Рус. (пр.), 106. XV в. ~ XII в. (1208): Князь же Мстиславъ Мстиславовичь затворися [в городе], они же оступиша градъ и сотвориша брань крѣпку… Князь же… не могии тръпѣти во градѣ и целова ко Всеволоду… крестъ на его воли. Ник.лет. Х, 54. XVI в. А он [сын], не терпя моево накозан<ь>я, и от грамотнава учен<ь>е сваровал, перебежал. Южн.чел., 65. 1635 г. Поляцы же московскаго воинства терпѣти не могоша, городокъ той оставляютъ и вдашася бѣгству. Пов.Кат.-Ростовского1, 599. XVII в. || Соблюдать (о церковных канонах). То же сего горе [χεῖρον], аще и гърдящеся въстають на блг҃очьстие и на истину, и любящеи земльное бать҃ство, Бж҃ия послушания и каноньныихъ его повелѣнии не тьрпяще (μὴ ἀνεχόμενοι). (II Ник., 5) Ефр.корм., 211. XII в.
5. С отрицанием и инф. Быть в состоянии, мочь (делать что-л.). Повелѣхомъ, въслѣдующе заповѣданию Ст҃ыихъ Оц҃ь, разлучити тя отъ жены… Чьто же насъ порѣкаеши, яко удобьнъ слухъ имущиихъ на облъгание приимати, и не себе тьрпящю оступити обычая и женѣ. Иждени ю убо от дому своего (ἀλλ ᾽ οὐχὶ σεαυτῷ μὴ ἀνεχομένῳ ἀποστῆναι). (Кирил.Алекс.) Ефр.корм., 516. XII в. Изведи ми, старче, сына моего, да виждю его; не тръплю бо жива быти, аще не виждю его. Яви ми сына моего, да не злѣ умру. Патерик Печ., 22. XV в. ~ XIII в. Како ся могу спс҃ти? Поститис<я> не могу… мира отлучитис<я> не терплю. Изм., 35. XVI в. ~ XIV в. От многия и крайния теплоты много вино ефиопляне пити не терпят (οὐχ ὑποφέρουσιν). Скрижаль, 177. 1656 г.
6. С инф. Позволять, допускать (что-л. совершить). Друзии же нѣции от тѣхъ манастырь [в Александрии], яко непослушьливии изгоними, пакы приходять на поставление клирици… и хотять приношения творити, елико клирикомъ обычаи съвьршати и си творити, яко и нѣкыимъ видѣвъшиимъ я отрещися и съньмищь, и не тьрпѣти приобьщатися служащиимъ имъ (μὴ ἀνέχεσϑαι κοινωνεῖν). (Посл.Кир.Алекс.) Ефр.корм., 569. XII в. Смѣреномудрии же и смыслении снисходят научитися от оц҃ь и разумѣти предѣлы естст҃ва и сеи дръзости своя мысли дати не тръпят (οὐκ ἀνέχονται). Сл.Ис.Сирина, 398. XVI в. оставь меня… за мои грѣхи плакать и милости отъ Господа просить, дондеже мнѣ его щедроты терпятъ. (Посл. к ц. Алекс.Мих.) Суб.Мат. III, 44. 1666 г.
7. Сохранять прочность, быть устойчивым (к воздействию чего-л.). Тѣло бо наше есть, акы риза, да аще храниши, то тьрпить, аще ли повьржеши, то изниеть [вар.: изгниет]. Изб.Св. 1076 г.1, 629. И рѣша друг къ другу: придете, створимь плиньфы и испечемь я огнем, да могут трьпѣти от воды. Палея Толк.2, 65 об. 1477 г. Якоже се бы котьлъ поставилъ надъ угльми мѣдянъ, то аще будеть вода въ ньмь, то терьпить противу огню, не растопяся (ἀντέχει πρὸς τὸ πῦρ). Шестоднев Ио.екз.2 (Б.), 140. XV в. А ловятъ ихъ [рыб] и кожи съ нихъ снимаютъ… а въ кожахъ переды и подошвы подшиваютъ; а воды тѣ кожи не терпятъ, а въ сухо на годъ станутъ. Х.Тр.Короб., 60. XVII в. ~ 1594 г.
8. Оставаться, находиться (на месте). Клирикъ отъселѣ да не въчиненъ будеть въ дъву црк҃ву… комужьдо [=καστος ‘каждый’] убо, по апсл҃ьскууму гласу, въ неиже нареченъ бысть, въ тои дълженъ есть прѣбывати и тьрпѣти въ единои црк҃ви (μένειν καὶ προσεδρεύειν ‘оставаться и заниматься делами’). (II Ник., 15) Ефр.корм., 221. XII в. И лежа въ немощи [Святополк], въсхопивъся глаголааше: побѣгнѣмы, еще женуть! Охъ мнѣ! И не можааше тьрпѣти на единомъ мѣстѣ, и пробѣже Лядьску землю, гонимъ гнѣвъмь Бж҃иемь. (Ж.Бор.Глеб.) Усп.сб., 54. XII–XIII вв. [то же – Лавр.лет., 145. 1377 г.]. Не терпит вода на горах, ни мудрость в сердцы безумных. Сл.Дан.Зат., 65. XVII в. ~ XIII в. О семой године тоя ночи начат наступати над градом тьма велия: воздуху убо на аере огустившуся, нависеся над градом плачевным образом, ниспущаше, аки слезы, капли велицы, подобные величеством и взором буйвальному оку, черлены, и терпяху на земли на долг час. Пов. о Царьграде, 73. XVI в. ~ XV в.
◊ Терпѣти Господа (Господу) – надеяться на Бога. Не ревнуи лукавнующимъ, ни завиди творящимъ безаконье, зане лукавнующии потребятся, терпящии же Гс҃а ти обладають землею (Пс. XXXVI, 9: οἱ δὲ ὑπομένοντες τὸν Kύριον). (Поуч.Влад.Мон.) Лавр.лет., 233. 1377 г. Благъ Гь҃ трьпящиимь Ему (τοῖς ὑπομένουσιν αὐτόν). (Плач III, 25) Библ.Генн. 1499 г. – Ср. терпѣльствовати, терпливати.