Тесати, тешу и тесаю. 1. Обтесывать, выравнивать поверхность дерева или камня, делая ее гладкой. [Младенец в утробе] неизреченно образуеться мысльно и невидѣмо Би҃ею рукою, якоже бо нѣкыи тесатель, вземъ от горы камык, и по вся дн҃и тесаемъ бываеть изваяниемъ, и творить его на образъ обреченаго тѣла. Палея Толк.1, 83. 1406 г. ~ XIII в. И реч<е> ем<у> [Китоврасу] Соломо<н>: не на потребу тя приведох собѣ... приведох тя по повелѣнию Гсн҃ю, яко не повелѣно ми ес<ть> тесати камени желѣзомъ. (Сол. и Кит.) П.отреч. I, 256. 1477 г. Иж<е> аще речет слово на Сн҃а Члч҃а, оставитьс<я> ему, иже ли рчет на Стг҃о Дх҃а, не оставитьс<я> ему ни сде, ни в будущем вѣцѣ [Мф. XII, 32], не бо ни земля сут<ь> [македоняне и марафонцы] блг҃а плодоносна, приемлющи сѣмя, яко и крс҃тияни, ни пакы твердъ камы сут<ь> тешем (λαξευϑῆναι). Сильв. и Ант.вопр.1, 496. XV в. Препояса чресла своа крѣпко, и нача дѣлати и тесати от утра до вечера, и дьскы вся истеса, також<е> и столбы издолбе и постави. Ж.Серг.Р.Епиф.2, 86. XVI в. ~ 1418 г. [Лес] сѣкуть, рубять, тешуть, колють. Ж.Ал.Ош., 72. XVI в. Сo ученики камень тесаше. Надгр.сл.Иос.Вол., 170. XVI в. Вас<ь>ка Суботин нанелся тесу тесати. Кн.расх.Свир.м. № 6, 212. 1631 г. Плотникомъ, которые брусье тесали и доски тесали… 1 рубль 18 алтынъ 2 ден<ь>ги. ДАИ XII, 318. 1687 г. – Образно. Рече ему [молодцу] красная двц҃а с кручиною: кошеч<ь>е вѣдѣн<ь>е, упир<ь>я рожа... огнем тебя палит<ь>, скобел<ь>ю тебя скобьлит<ь>, топоромъ тебя тесат<ь>, нос у тебя откусит<ь>. Сказ.мол.дев.2, 85. XVII в.
2. Изготавливать что-л. вырубанием из дерева или высеканием из камня. Они же рѣша: повинен есть [волхв] казни… понеже слова Бж҃ия не слушает, еуагл҃ие хулит, проповѣд<ь> еуагл҃ьскую укаряетъ… развращаетъ люди новокрщ҃еныя, велитъ тесати пакы кумиры. Ж.Стеф.Перм.Епиф., 56. XV–XVI вв. ~ XV в.
3. Делать межевые зарубки, метки на деревьях. И отводчики велели тесать потесы, а граней класти не велели и ямъ копати до великого князя докладу. Арх.Стр. I, 124. 1504 г. И судия Федоръ Гневашовъ, куды Ферапонтова манастыря старожильцы шли с-ыконою, туды и межю учинилъ, грани тесалъ и рубежи клалъ. Там же, 237. 1534 г. И на томъ ручью на дву соснахъ тесаны признаки, и промежъ тѣхъ сосонъ [так!] стоит береза. АЮБ II, 144. 1640 г.