ТИХО1, нареч. 1. Тихо, негромко, бесшумно. Епифанъ же рече к Иоану тихо (μετὰ ἡσυχίας). (Пов. о ж.Епиф.) Усп.сб., 274. XII–XIII вв. (1318): И вземъ книгу начатъ сам псалмы молвити тихо и со умилениемъ и глубокымъ въздыханиемъ, точя слезы, яко рѣку. Моск.лет., 164. XVI в. Убогии възглаголет, ино рекут: молчи ты, убогии человѣче! неправду глаголеш. А богатыи тихо речет – вси людие чюют. Сл.Дан.Зат., 45. XVII в. Тихо, тихо! Божия милость во всем да будет с тобою. НЕМ.НЕТ Артакс.действо, 156. 1672 г. Не тиха дождь опускаетца, не пава птица воскликнула, красна двц҃а слова промолвила. Переп.частн.лиц, 266. XVII в.
2. Мягко, задушевно. Сиа услышавъ, божий человекъ онъ с радостию (не тре)пеща и тихо отвѣщаваше (ὁμαλῶς). Варлаам и Иоасаф1, 116. XVI в. ~ XI–XII вв. Сиа Иоасафу съ слъзами глаголюще, старець, кротко утѣшая его и тихо... вѣща (ὁμαλῶς). Там же, 263. || Благосклонно. Тихо подаждь намъ, Слово Бжи҃е, избавление (εὐμενῶς). Мин.Пут.3, 28. XI в. || Смиренно. Трьпѣливаго лице и обычаи присно съпрятано, и очи его тихо глядаета (προσηνές). Панд.Ант.1, 161. XI в. И ходи убо поникъ и гл҃и тихо, ступая ясно, да тя члв҃ци чьтуть (в греч. иначе: ὡς μεταμόλις ‘подобно кающемуся’). (Ж.Нифонта) Выг.сб., 85. XII в. Стеня ходи и очи възводя тихо, да ти рекуть члв҃ци: се есть отьць великъ (γαληνῶς). Там же.
3. Медленно, неторопливо. Буди... очи имѣя въ земли, умьнѣи же въ нбс҃и... нозѣ тихо ступаюшти, а умьнѣи скоро текушти къ вратомъ нбе҃с(ь)ныимъ. Изб.Св. 1076 г.1, 172. Потомъ приступивъ Архелаи тихо, паде прѣд ногама кесаревыма (ἡσυχῆ). Флавий Полон.Иерус. (Арх.), 148. XV в. ~ XI–XII в. (1185): И тако идяхуть [Игорь и его братья] тихо, сбираюче дружину свою. Ипат.лет., 638. Ок. 1425 г. И ехал… 2 месяца, потому что вожи вели по улусом тихо, для того что оказывали людей, а скорым де ходом мочно было до Цысана и дойти 2 недели. (Тобол.) Сл.Сиб., 155. 1648 г. Катаргою и во время противнаго вѣтра или безвѣтрия спѣшно мочно впередъ плыти, а во время добраго вѣтра парусомъ не тише карабля бѣжить. ДАИ V, 404. 1668 г. А ходъ нашъ былъ исъ царства хотя и тѣмъ же путемъ, однакожде гораздо тишае. Спафарий.Китай, 331. 1678 г. А буде пение идете тихо, и в то время знамя становится сие... а зовется двойное такто. А рукою мерити его за два такта. Певч.азб., 184. XVII в. – Как название киноварной пометы при знаках безлинейной певческой нотации для указания на то, что мелодия должна исполняться неторопливо. А тол<ь>ко где ступаютца по обычаю, и у тех степенных помет не ставят, також и над сложитиями степенными пометами не помечат<ь>, а помечат<ь> тихо. Сказ. о помет.знам., 48. XVII в. Известно буди, яко где писанныя буквы не все имеются за согласие, но за ино знаменование… Т – тихо. Певч.азб.1, 241. XVII в. || Осторожно. А сказываютъ де [казаки при расспросе], что калмыцкие люди… перешли… черезъ Волгу… а переходили де з большою нужею, потому что на Волгѣ ледъ былъ худъ, и для животины переходили тихо. Дон.д. IV, 3. 1648 г. || Организованно, в порядке. Зане не обычаи имъ [римлянам] есть обратити плещи, когда побѣжени будуть, но тихо отступають, яко не знати бѣгания ихъ (μήτε ἄτακτον… τὴν ὑποχώρησιν γενέσϑαι). Флавий Полон.Иерус. (Арх.), 211. XV в. ~ XI–XII в. Уесписианъ… отступаше въспять тихо, не обращаа плѣщю (ὑπὸ πόδα). Там же, 238.
4. Слегка, несильно. И тому бывшу пад пред ногама его валяшеc<я>. Преподобному же ударившу и тихо по выи и сотворившу млт҃ву, возопи тъ: шию ми, прпд҃бныи! (Ж.Феод.Сик.) ВМЧ, Апр. 22–30, 820. XVI в. Девгении… Стратига нагна, удари его рогвицею тихо сверхъ шелома. Девг.д.1, 151. XVIII в. ~ XI–XII вв.
5. Спокойно, мирно, безмятежно. Словомъ окрьмьчьствуеми страстьную бурю тихо прѣидосте, сщ҃еномч҃нци прб҃лажении. Мин.Пут.3, 80. XI в. Безумьнъ въ смѣсѣ вьзносить гласъ, мужь же коварьнъ едъва тихо осклабиться (Сир. XXI, 20: ἡσυχῆ). Панд.Ант.1, 140. XI в. Ст҃ую свою и трудолюбную дш҃у [св. Корнилий] мирно и тихо Гсв҃и предасть. Ж.Корн.Ком.1, 54. 1606 г. ~ 1589 г. Руские держатца добрѣ тихо, и по ся мѣсто тол<ь>ко о титлах и о иных розговорех добрѣ много с ними дѣла было (stille). Куранты4, 134. 1649 г. || Безветренно. Насъ же дѣльма что имать [Бог] створити преславна, яко по образу Бж҃ию быхомъ и по подобью, ельмаже птича дѣл<ь>ма мала тако великое и гърдое дьржиться море, посредѣ зимы тихо стояти повелѣно. Изб. XIII в., 167.
6. Скрытно, тайно. Он же пригласи ю [жену] к себѣ тихо. Ж.Павла Обн.3, 132. XVI в. Накрепко приказал <би>скуп Бременскои готовитца сил<ь>но… а княз<ь> Люнебурскои еще де буд(ет) тихо стоять. Куранты2, 137. 1644 г. Соемные люди послали ратных людеи, велѣли крѣпость королевскую Невяркъ разорить, а про мирное дѣло добрѣ тихо промышляют, договорные стат<ь>и посланы в Гохгюзенъ. Куранты3, 131. 1646 г. – Ср. тихы.