ТИШАТИ. 1. Ослабевать, стихать (о бедствии). (1558): И отъ того времени, как образы поимали, огонъ почалъ тишать, и нѣмцы въ Вышегородъ побѣжали побиты. Ник.лет. XIII, 295. XVI в.
2. Успокаиваться. [Родители психически больной девочки] на Ба҃ упование возложи<в>ше и сщ҃енника призвавше, и ст҃ых животворящих Таинъ тоя причастивше, и по томъ начатъ тишати. Ж.Ал.Ош., 127. 1567 г. Приведоша нѣкоего члк҃а… члк҃ъ же тои бяше бѣсомъ мучимъ лютѣ... таж<е> помощию Бг҃омъ [так в изд.] помалѣ начят тишати и кротити [вм.: кротѣти]. Пах.Ж.Кир.Б.1, 78. XVI в. ~ XV в. || Впадать в спячку. А восе, котораа у меня посажена, и она была восорка [Даль: дикая пчела], а нынѣ уже тишаетъ. Польск.д. I, 241. 1497 г.
3. Затихать перед смертью. И се единъ нѣкто… притече скоро по духовнаго князю отьца Иосия, съ нимъже бѣ и княжь дьяконъ Деменьтие, и рече къ нимъ: подите скоро! Князь от жития отходитъ… Князь… начатъ пѣти демествомъ… предъ утренею же начатъ тишати. Кн.степ., 489. XVI–XVII вв. ~ 1560-е гг. – Ср. тишѣти.