ТИШИНА, ж. 1. Спокойствие, отсутствие шума; тишина. Преста же дх҃ъ онъ третѣи, и велика тишина створися (σιγή). Ж.Андр.Юрод.1, 202. XІV в. ~ XІІ в. (1159): Се бо грѣхъ ради наших посла Богъ на нас казнь сию [бурю с грозой]… Егда же погрѣбено бысть тѣло его, и тогда бысть тишина повсюду. Моск.лет., 67. XVI в. (1446): Бысть знамение во градѣ Москвѣ в часъ 6 нощи: бысть тишина вельми велия, многимъ человекомъ спящимъ… потрясеся… градъ Москва. Львов.лет. I, 259. XVI в. Похваляетъ пророкъ… нощию молитися: тогда бо бываетъ безмолвие и тишина велия. Ав.Кн.толк., 450. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г. || Тихая погода, безветрие; тж. перен. Онъ же въставъ запрѣти вѣтру… и бысть тишина (ἐγένετο γαλήνη). (Лк. VIII, 24) Остр.ев., 245. 1057 г. [то же – Арханг.ев., 314. 1092 г.]. Сию бо видяште мою крѣпость, о члц҃и, и видяште напрасное приложение вешти и бывъшую велию тишину отъ буря и прѣстание брани и даръ мира самѣми вештьми увѣдите, яко азъ есмь вьсѣхъ Бъ҃ (γαλήνην). (Пс. XLV, 11, толк.) Псалт.Чуд.1, 43. XI в. Хрьсте Христовъ, християномъ упъвание… тружающиимъся тишина, на браньхъ побѣда (в греч. иначе: χειμαζομένων λιμήν ‘гавань для терпящих бедствие’). Стихирарь1, 14 об. XII в. (1172): Ты [Бог] всемощенъ еси… творя от нощи дн҃ь, а от зимы весну, а от буря тишину. Ипат.лет., 554. Ок. 1425 г. (853): Таци святѣи Богородици ризу изнесоша в море [греки], скудъ омочиша; тишинѣ сущи, абие буря въста и потопляше корабля рускиа. Новг. I лет. (Н.), 513. XV в. || Отсутствие волн, бурления. В тои чясъ преста езеро от волнения своего, в тишину велию преложися. Ж.Кир.Б.2, 50. XVI в.
2. Мир, отсутствие войн. (1155): И быс<ть> тишина въ Русьстѣи земли. Новг.харат.лет., 82. XIII в. (1159): А я ж<е>, брате, не лиха хотя тобѣ бороню не ходити, но хотя ти добра и тишины земли Рускыѣ. Ипат.лет., 500. Ок. 1425 г. И будет тишина [вар. XV–XVI вв.: тихость] на земли, якож<е> не быс<ть> ни имат быти, понеж<е> послѣдняа ес<ть> (γαλήνη). (Сл.Меф.Пат.) П.отреч. II, 244. XV в. (1203): А князь Романъ Мстиславичь ихъ [Ольговичей] приведе къ крестному целованию, и тако бысть смирение и тишина не на много. Ник.лет. Х, 36. XVI в. (1389): Великое княженье вел<ь>ми укрѣпих и мир и тишину земли Русскои створих. Моск.лет., 216. XVI в. А пана Сапѣгу съ пол<ь>скими и с литовскими люд<ь>ми отъ того вора отвести, чтобъ крови крестьянския не розливали, и земля бы въ тишинѣ стала. ААЭ II, 284. 1610 г. Воротился [польский король] назад для тово, что турские люди пришли вь его землю, а в Рускои землѣ дал Бг҃ъ добрую тишину и покои. Куранты1, 27. 1617 г. А обоихъ ихъ [вел. кн. Михаила Федоровича и Владислава, короля Польского] великихъ государствъ всякихъ чиновъ людемъ… межъ собою быти въ дружбѣ, и въ любви, и въ тишинѣ, и въ покоѣ навѣки, неподвижно. ДАИ VI, 428. 1653 г. Тшилися [так в изд.]… иноцы… Бога молити о тишине и устроении мира сего. Беседа Вал.1, 163. XVII в. – Тишиною, в знач. нареч. Мирно, без смуты. А про то де, что великого кнзя не стало и что де сын ево въ его мѣсто учинился, и про то де имъ вѣсть до ево Давыдовы грамотки дошла, и добро де то, что все тишиною совершилос<ь>. Куранты3, 91. 1645 г. Въ тишинѣ – не участвуя в конфликте, выжидая. И для того здѣшние гсд҃а… с своим войском стоят в тишинѣ и своих людеи не роспускают. Куранты1, 195. 1638 г.
3. Душевный покой, бесстрастие. Устрьмлениемь къ тишинѣ устрьмися, прѣпокои си болѣзнь, и вѣчьно съликуеши въ раи с мчн҃кы Хвы҃ (в греч. иначе: ὅρμῳ γαληνῷ προσορμίσϑης ‘ты причалил к тихой пристани’). Мин.сент., 0136. Ок. 1095 г. Подивися посту и възнакама рукама приими; егда бо и въ пещьхъ помагаеть, и въ ровѣ хранить, и бѣсы прогонить… и на свободу ны възводить, и многу тишину намъ даруеть, како не послѣдьнее безаконие есть, колико блг҃о имуще въ руку не любити его (τὴν γαλήνην)? Златостр.3 (Г.), 148. XII в. Основание убо молчанию печали отложение, тишина ума. Корм.Балаш., 256. XVI в. Изъ глубины срд҃ца вопию ти… избави мя, непотребнаго раба твоего… и тишину даждъ срд҃цу моему. Варлаам и Иоасаф, 14. XVII в. ~ XIV–XV вв. Понеже пустыня покоя и ума почивания наилутчая родительница и воспитательница, а клевретъ и тишина мысли, и божественного зрѣния плодовитыи корень, истинная содружебница зъ Богомъ сопряжения духовного, а сего ради разжегся желаниемъ пустынного безмолвного жительства [св. Николай], отходитъ въ далечайшую пустыню, въ языкъ глубокихъ варваровъ, лопареи дикихъ. Курб.Ист., 330. XVII в. ~ XVI в. || Кротость, смирение. Воспитал есмь сего отрочате в простоте, в тишине, в делех самых добрых. Артакс.действо, 152. 1672 г. – В сост. титула. При Л<ь>вовѣ княжѣньи и сн҃а его Юрья, при ихъ тишинѣ, хваля ихъ съдоровье, рукою грѣшнаго раба Бж҃ья Георьгья прозвутора скончашася книгы сия. (Евангелие-апракос) Зап. (Г.), 74. 1266–1301 гг.
4. Передача греч. ἡ κατάστασις ‘состояние; сан, достоинство’, воспринятого в знач. ‘спокойствие, покой’. Аще ли къто въ яцѣи убо чистителескѣи [так!] тишинѣ паче заповѣданыихъ канонъ поставленъ будеть, да отъвьрженъ будеть (ἐν... ἱερατικῇ καταστάσει). (Трул. 15) Ефр.корм., 155. XII в.