ТОКЪ2, м. 1. Ток, площадка для молотьбы; тж. перен. А нивы наша въ едину мѣру стоить [так!], не растуще [так!], ни поступающа, ни худѣ же, а годъ приступаеть близь вьршение и лопата на тоцѣ лежить, да боюся, еда присно плѣвы будуть. Златостр.3 (Г.), 95. XII в. И прииде агг҃лъ Гн҃ь под Теревинефом, яже си Вифрафа оц҃а Идасова въ Ездрѣ, и Гедеонъ, сн҃ъ его, млачаше пшеницю на тоцѣ его бѣжати с лица мадиамля (ἐν ληνῷ). (Суд. VІ, 11) Библ.Генн. 1499 г. И веселовахомся о спасѣ нашемъ конець, яко покои дасть Бг҃ъ у горы сея, и попереться моавитьская, якоже потакають токъ колесницею (=λωνα). (Ис. XXV, 10) Кн.прор.1, 84 об. XV–XVI вв. ~ 1047 г. Сѣна около поль и по врагомъ и на Вязоветцкихъ токѣхъ 160 коп., лѣсу черного 16 дес. Кн.п.Моск. ІІ, 1553. 1572 г. А току… подобает быти, чтобы былъ насланыи ровнымъ каменемъ из горы выкопанымъ, а гдѣ таковаго каменя нетъ, тогды подобает наперед ногами животинными утолочити и утоптати его, поливаючи водою (boiowisko). Назиратель, 457. XVI в. На садилахъ 6-теры двери да 6 окошекъ, въ нихъ затворы деревянные не навѣшены ветхи; покрыты лубьемъ и драницами; у нихъ токъ огороженъ заборами въ столбы дубовые. Заб.Дом.быт, І, 522. 1687 г. На Немизѣ снопы стелютъ головами, молотятъ чепи харалужными, на тоцѣ животъ кладутъ, вѣютъ душу отъ тѣла. Сл. о п.Иг., 36. 1800 г. ~ к. XII в.
2. Площадка для хранения запасов руды (на горных заводах). Дров к угольному зженью на 28-ми токех кладеных 502 саж. 2 чети. Да в лесу запасных дров сеченых по счоту тех же целовальников 1155 саж. с четью, а те угольные токи и дрова на лесу от железного дела верст с 6 и больши. Кн.Тул. и Каш.зав., 11. 1647 г.
3. Передача греч. ἡ =λως ореол, особое свечение небесных тел в результате атмосферных процессов’, воспринятого в прямом знач. ток для молотьбы’. Аще ли обѣма рогома равнѣ ся являеть [луна] или сѣверныи рогъ чст҃ѣи будеть, то тогда назнаменуеть угъ бывающи и западныя вѣтры… еще же и егда будета тока оба полы, бываеть же то въздухъ. Шестоднев Ио.екз.1, IV, 499. XV в. Не могущи же ся лучи пробити сквозѣ частый воздух, явѣ творит, якож<е> наплутия ради, иж<е> от земля въскури восходят, удержатися не могий, но умножением мокротным студени и возмятение приводя на мѣста, в няже собирает. Такожде же и егда ся луна оградит и слн҃це [τῷ ἡλίῳ ‘солнцу’] ж<е> егда гл҃еми тоцы описани будут, или воды воздушныя множество, или вѣтръ бурныхъ вѣение назнаменует (αἱ λεγόμεναι =λωες). Там же, 574. XVII в.