ТОМИТЕЛЬСТВО, с. 1. То же, что томительствие. Уставила (е)си съмрьтьнааго томительства, бесъмрьтия жизни родивъши творца Ха҃, избавителя нашего, Дв҃о неискусобрачьная (τὴν τυραννίδα). Мин.ноябрь, 330. 1097 г. Потом яко законъ храняху [древние люди]… повелѣнием мучительственым служаху кумиром, и се быст<ть> житиемъ въ дѣло, яко ли напасти<ю>, ли томительством поработавше члц҃и необьщеемое имя на камение и на древо преложиша (τυραννίδι). Хрон.Г.Амарт. (Увар.), 40 об. 1456 г. (1558): Христианский же родъ повсюду да избавленъ будетъ отъ томительства иноплеменныхъ агарянъ, и возвысится родъ православныхъ. Львов.лет. II, 605. XVI в. Что не твориши дѣла ходатаискаго?.. Тии ж<е> ни на распутиахъ смѣли быша что рещи, всюду повелѣниа твоего боящеся. Нѣсть то христианство, но томител<ь>ства знание (τυραννίδος). (Ж.Ник.) Мин.чет.апр., 53. XVI в.
2. Насилие. Сия [злых духов] мы не зълы испрьва отъ Ба҃ сътворены нарицяемъ, нъ съвратъмь ума отъ уньшины на горьшину прѣпадъша… Творьцу припуштаниемь съхранити [передача греч. acc. cum inf.: φαμέν... τὸν δὲ ποιητὴν... φρουρῆσαι ‘(утверждаем, что) Творец... сохранил’] аггельскъмь родъ члч҃скый, якоже да не нуждею и томитольствомь [так!] дѣлая [дьявол] и невидимѣ находя на ты, яже зависти ради възненавидѣ, бе-сумьнѣния погубить (τυραννίδι). Изб.Св. 1073 г.2, 529. Твр҃ць же пристави сты҃х анг҃лъ хранити рода члвч҃скаго, яко не нужею ни томитольствомъ [так!] требуя [χρώμενος ‘пользуясь’] невидимыи послѣдьствуя [ὁ ἀοράτως ἐπιών ‘невидимо приступающий (о дьяволе)’], ихъже зависти ради возненавидѣ и беспрестаньно истляеть (τυραννίδι). Хрон.Г.Амарт., 72. XIV в. ~ XI в. Не страх бо, ни томительство влечаше люди, но желание и еже к нему [Иоасафу] от сердца любы (ἡ τυραννίς). Варлаам и Иоасаф1, 248. XVI в. ~ XI–XII вв. Избави нас еже быти порабощенным диаволу и еже нуждею, и томительством, и неволею съгрѣшати. Иос.Вол.Просветитель, 157. XVI в. И таковаго ради его [Иосифа, архиеп. Коломенского] покаяния изъ архиерейства его вес<ь>ма не извергохомъ, точию порученную ему паству словесныхъ овецъ за безмѣрную его ярость и жестосердие, яко розлична томител<ь>ства и мучения людямъ показа, отъяхомъ. Д.Иос.Колом., 157. 1676 г. Того ради Богъ вложитъ во власти немилосердыя на рабы многия, томител<ь>ство на сироты, яко ни въ чемъ щадити не имутъ, и возненавидитъ богатъ убога… и всѣмъ будетъ пагуба великая. Пов. о табаке, 433. XVIII в. ~ XVII в. || Мука, мучение. Московского государства изменники и христьянской вѣре разорители Михайло Салтыковъ да Фетка Ондроновъ съ товарыщи... (на) сего праведнаго Михайла Федоровича и на его благочестивую матерь, рожшую его, иноку Марфу Ивановну нападаютъ и злыми томительствы, и крѣпкими приставы, и гладомъ, и всякыми розными злыми теснотами душу праведнаго мучаще, и домышляхуся, какъ бы его, аки агнца незлобиваго, смерти предати. СГГД I, 610. 1613 г.
3. Вид пытки, мучения. Коликы убо рати на церковь въздвижены бышя, и воинства многа приготовлена бышя, и оружия изощрена бышя, и всякъ видъ мучениа и казни умышленъ бысть… и звѣрей зуби, и пучины, и разграбления, и иная тмами томительства, ни словомъ изорчена [‘изреченные’], ниже дѣломь стерпима (βασανιστήρια). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 883. XVI в. ~ XV в.