ТОМИТИСЯ. 1. Мучиться, страдать. Бѣдьнѣ въскывающе бывающиимь, и на будущее томящеся… ты въспущаахомъ къ Бу҃ гласы (κάμνειν). Гр.Наз., 206. XI в. Доволѣе намъ на большее извѣщенье большая славы нашего завѣщанья таковое извѣщенье въспытати, како иже въ миру ходящии, бъдѣньи и алчьбами, и труды, и страданьи томящеся, въ чернечьское житье, акы во искушенье и тризнище от члк҃ъ приходяще, прежняго въздержанья ихъ прелестьнаго и створимаго уже не держатъ. (Ио.Лест.) Др.пам.1, 244. 1334 г. Предъстоя же ту Воозъ и видѣ Руфь, яко беспрестани томяшеся, и въпраша о неи единого от престоящих ту Воозъ. Палея Толк.1, 365. 1406 г. ~ XIII в. Православныи царь и великии князь Иванъ Василевичь всея Руси, всегда сия реченная слыша и зрящь плачь, и рыдания, и погибель людеи своихъ, люте печалию о нихъ, яко оружиемъ, уязвляшеся и утробою томящеся и сердцемъ боляще… слезами своими постелю свою омакаше. Каз.лет., 279. XVI–XVII вв. ~ XVI в. Со окоянными аще и множаише томихомся и во тмахъ смертни быхомъ отъ различныхъ пращъ огненыхъ стрелянии, не токмо честь или имѣние довольно, или воздаяния нѣкая получихомъ, но сопротивъ грѣхъ ради нашихъ намъ збышася. Курб.Пис., 406. XVII в. ~ XVI в. Водящии же его [бесноватого] много томишася с ним и едва его введоша [в церковь]. Ж.Павла Обн., 100 об. XVII в. ~ XVI в. И сыновъ двухъ… велено же повѣсить; и онѣ… испужався смерти, повинились. Такъ ихъ… закопали живыхъ в землю… Не захотѣли скорен<ь>ко скончатися, и вы, томяся, умрете. Ав.Ж., 130. XIX в. ~ 1672 г. – О роженицах: испытывать родовые муки. Тое же воды пити даем женам, кои долго томятся в роду. Леч. V, 128. XVI–XVII вв. Или нѣкая жена родомъ томится, да та приемлет питие (in groter swarer arbeit der telinge букв. ‘в большой и тяжелой работе родов’). Травник Любч., 223 об. XVII в. ~ 1534 г. || Быть под властью (чувства), быть одержимым (страстью). Не томися [вм.: томитися] гнѣвъмь, не быти дьржиму (п)охотью, не без ума гнѣватися на ближьняго (μὴ τυραννεῖσϑαι). Изб.Св. 1076 г., 474. [то же – Пролог (БАН)2, 99 об. XIV в.]. Смотрите ж<е> обоихъ, которые здоровее сут<ь>, иже не яди различьемъ и питьемъ томятьс<я>, с вечерею обѣдъ совокупляюще, чрево различным яденьемъ отягчают. (Ио.Злат.) Паис.сб., 132 об. XIV–XV вв. || Прилагать большие усилия, стараться. (1341): Тогда псковичи много томишася, биюще чоломъ князю Ол<ь>герду, хотяще его крестити и на княжение посадити въ Пскове. Псков.лет. II, 25. XV в. Они же [поляки] начаша без милости кони свои бити и томишася на долго время, и никакож кони их за ону реку не поидоста, яко возбрани им невидимо некоторая Божия сила. Пов.избавл.Уст., 105 об. XVII в.
2. Страд. к томити (в знач. 1); подвергаться мучениям. Лѣпо бо есть и правьдьно от диявола томитися, иже его зълая поуштения самовольныхъ грѣховъ сладъцѣ приимаша (κολάζεσϑαι). Изб.Св. 1073 г.2, 482.
2. Страд. к томити (в знач. 2); терпеть наказание. Вѣжь, яко оц҃и дѣтии ради не томятьс<я>, ни снв҃е оц҃ь ради (οὐ τιμωροῦνται). Хрон.Г.Амарт., 157. XIV в. ~ XI в.
3. Страд. к томити (в знач. 3); быть смиряемым, укрощаемым. Всяко есст҃во звѣрии же и птицъ, прѣсмыкающих же ся и морскыих томится и утомленно ес<ть> естьством члч҃ьскымь (δαμάζεται). (Иак. III, 7, толк.) Апост.толк., 103 об. XV в. || Изнурять себя, подвизаться. Пакы вънѣшьнии гл҃ють члв҃ци: аще хощеть къто славьнъ быти и искусьнъ, то оставль оц҃а, и мтр҃ь, и сьрдоболю вьсю, ти не отступаи полаты властель, тружаяся, и стража вьсе, и томяся, и друча, и работая. Златостр.3 (Г.), 253. XII в. Егда томляшеся [некий монах] къ премѣнению чст҃ьному нраву... села и грады походя, доиде въ Иерсл҃мъ (ἐγυμνάζου). Хрон.Г.Амарт., 150. XIV в. ~ XI в. Сего ради и великыи Василие таковое падение велико и лютое сказуеть, сдѣявшему же таковое течение мученическое тещи повелѣваеть, рече бо сему: убилъ еси – мучися, томися (в греч. только: μαρτύρησον). (Посл. о кровопр.) Сб.Друж., 41. XVI в.
4. Спорить, препираться. О вещи, яж ти нѣс<ть> на потребу, не томися и на судѣ грѣшнихъ не сѣдаи (μὴ ἔριζε). (Сир. XI, 9) Библ.Генн. 1499 г. – Безл. (1499): Того же лѣта, как наши посадники сьехали на Москву, приехал владыка Генадеи во Псков, месяца маия въ 30 день, и хотѣл служити на изборе, и посадникъ Яков Офонасьевич со иными посадники и со псковичи здумав, да владыки соборовати не дали: ты деи хощеш молити Бога за князя великого Василья, ино наши посадники о том поехали к великому князю Ивану Васильевичю, и не имя тому вѣры, что быти князю Василью великим князем новгородцким и псковским; как приидуть наши посадники и з бояре, и ты служи; да того много томилося со владыкою, да владыки велѣли зборовати Генадью. Псков.лет. I, 83. XVI в.