ТОНКИЙ, прил. 1. Имеющий небольшую толщину, нетолстый. по тонку поведати, есть в Панд.Ант. Связавше и вьрвьми тънъкыми [вар. XIV–XV вв.: связаша ему нозѣ], и влеченъ быс<ть> по стегнамъ град<а> (δεσμεῖται τοὺς πόδας διὰ σχοινίων λεπτῶν ‘связанный по ногам тонкими веревками’). Пролог (жит.сент.), 62. 1313 г. Егда приближися время рожения ею [Фареса и Зары], Зара преже руку выложи, жьдущия же исхожения ею навяза тонну [вм.: тонку] чьрвлену вьрвь руку [ср. Быт. ΧΧΧVIII, 28]. Изб. XIII в., 158. Да Соборникъ осенной въ десть, на бумазе тонкой, переплетъ затылокъ. Арх.Строева I, 463. 1567 г. Король велел увязать меч острый над главою его на тонкой нити (kupiec). Рим.д.1, 415. 1690-е гг. Блины просыпные сь яицы. Блины тонкие съ масломъ. Кн.расх.кушаньем Адр., 219. 1699 г. Ковтанъ сермяжнои тонкова сукна. Южновеликорус.письм., 156. 1700 г. || Изготовленный из неплотного материала. А третиее еже есть тънъкое платьно, имьже покрывають съсуды. Толк.лит.германа, 359. XI–XII вв. И съмѣрить Гь҃ княгыня дъщери Сионя, и Гь҃ открыеть съличение ихъ въ тъ днь҃, и отметь Гь҃ славу ризъ их, и красоты их, и въплѣтаниа златая на главѣ… и срачица тьнъкыя (в греч. иначе: τὸ κάϑεμα ‘кружевной воротник’). (Ис. III, 17–19) Библ.Генн. 1499 г. Явил канецкой немчин Лавва Матфеев… 10 полотен тонких широких. Рус.-швед.отн. II, 286. 1665 г. Куплено в ряду к домовому иконному пис<ь>му на настилку двѣ рубашки тонкие, дано четыре алтына. Кн.расх.Холмог.арх.д. № 18, л. 8 об. 1695 г. || Тонко сделанный, сотканный, тонко выкованный. Свитцкого железа толстого и тонкого и готовых пушек… тебе, великому государю, и в твоей государеве вотчине всяким торговым людем пригодитце. Рус.-швед.отн. II, 28. 1620 г. Явилъ Ярославского уѣзду борисоглебец Яков Лукьяновъ ·҃҃к· и ·҃д· конца сукон сермяжных… ·҃к· и ·҃и· концов точи тонкои ярославской. Там.кн.Тихв.м. № 352, 56. 1648 г. А табакъ имъ [торговцам] продавать нѣмецкой крошеной по четыре гривны, а нѣмецкой тонкой витой и черкаской витой же по полуполтинѣ, а листового черкаского по осми рублевъ пудъ. АЮБ III, 451. 1697 г.
2. Небольшой в обхвате, окружности. Мы бо, акы дѣтьца или пастушьци, тънъкою тръстьцею свиримъ, якоже се подъ дубъмь или тополию (λεπτῷ τῷ καλάμῳ). Златостр. (Г.), 149. XII в. И се анг҃лъ его [грешника] надалечи идяше, дьржа въ руцѣ своей тоягъ тънъкъ, на коньци его цьвѣтьць красьнъ зѣло (ῥάβδον λιγνήν). Ж.Нифонта, 277. 1222 г. Связаша и [мч. Корнута] вьрвьми тънъкыми, и влеченъ быс<ть> по стегномъ град<а> (διὰ σχοινίων λεπτῶν). Пролог (жит.сент.), 62. 1313 г. Теремець есть стоащь в начатцѣ града [Александрии]… имыи въсход на четыре столпы тонкы, малы в четырех углех и единъ толщии сред<и> (λεπτά). Козма Инд.2, 72. 1495 г. ~ XII–XIII вв. Куплено нитей поясочныхъ и тонкихъ. Кн.расх.Болд.м., 96. 1591 г. Писал еси к нам, что острог поразвалился, и нижние концы у острогу с приступной стороны от жытниц подгнили, а лес был тонок. Гр.Сиб.Милл. I, 410. 1603 г. На старой засѣкѣ лѣсъ малъ и тонокъ. АМГ II, 72. 1638 г. А работные люди лѣсъ учали ронить… а которой и ближной лѣсъ за Пышмою рѣкою, и тотъ на острожную ставку не годитца, толстъ, а тонкой лѣсъ за версту и за полторы. ДАИ VII, 362. 1681 г. Гдѣ тонко, там и рвется. Сим.Послов., 91. XVII в. || Узкий. (1472): Того же лѣта… явися другая звѣзда, хвостата же, надъ лѣтнимъ западомъ; хвостъ же еа тонокъ, а не добрѣ дологъ вверхъ. Ерм.лет., 160. XV в. (1472): Мѣсяца же генваря по Крещении другаа звезда явися хвостата над лѣтним западомъ, хвостъ же ея тонок, а не добрѣ дологъ. Моск.лет., 293. XVI в.
3. Заостренный. Тьмьницу многолѣтьную и лютую съмьрть претьрпѣлъ еси, пр҃бне [мч. Лукиан], и узами съвязаемъ, и тънъкыимь камениемь убадаемъ (λεπτοῖς ὀστράκοις). Мин.окт., 112. 1096 г. Распростьртъ на дрѣвѣ и ремениемь растягаемъ [мч. Лукиан], (и) гладъмь и жаждею многолѣтьно усушаемъ, и тънъкымъ камениемь устрѣкаемъ, претьрпѣлъ еси, мчн҃че Хв҃ъ досточюдьне (λεπτοτάτοις ὀστράκοις). Там же, 113.
4. Худой, тощий (о человеке и частях его тела). Бяше [св. Борис] красьнъ, высокъ, лицьмь круглъмь, плечи велицѣ, тънъкъ въ чресла, очима добраама. (Сказ.Бор.Глеб.) Усп.сб., 58. XII–XIII вв. Антиноръ тонокъ, высокъ, крѣпокъ… луконосъ, тонкымъ лицемъ (λεπτός). Хрон.И.Малалы, V, 12. XV в. ~ XIII в. (1352): И руцѣ мои и нозѣ мои тонци зело, и кожа и жилы мои къ костемъ прил<ь>пнуша. Ник.лет. X, 225. XVI в. Доблии же Хсв҃ъ мчн҃къ Никита сию муку претръпѣ и помолися, гля҃: блг҃одарю Тя, Гс҃и Бж҃е мои, кою похвальную память мою вижю, яко моя плоть желѣзомъ погибаеть, и тонкое мое тѣло увядаеть. (Муч.Никиты) П.отреч. II, 114. XVI в. [то же – (1238) Новг. IV лет., 219. XV–XVI в.]. Федоръ, а прозвѣще Суханко, собою тонокъ, сутулинка невелика, очи у него сѣры. АЮБ II, 129. 1600 г. Тонкой члк҃ъ, ein schmaler mensch. Рус.-нем.словарь2, 49. XVII в.
5. Прозрачный, проницаемый, негустой. Ацѣмь же образомъ и мен<ь>шии свѣтил<ь>никъ сътворь [Бог], луну и звѣзды въ освѣщение нощи, движими и освѣщаеми на поясѣхъ небесныхъ, ихже естества тонка, акы дымна. Рог.лет., 1. XV в. И наконецъ, какъ то Авицена пишет, всякои аеръ, или воздухъ, есть добрыи и тонкии, которои скоро охолодает после западу солнечнаго (subtilne). Назиратель, 116. XVI в. Животное, еже от тонкого аера дх҃а водими [spiritum ducendo ‘беря свое дыхание’], естественное житие заключает (ex tenui aёre). Ж.Георг.Побед. (К.), 156. XVI в. По божественѣи литургии видѣша мнози… необычьно видѣние, яко облакъ легкий протязашееся, или яко дымъ тонокъ изъвиваяся…. идѣже тогда въ тонкости и свѣтлости облака того видѣша подобие образа блаженнаго и великаго князя Александра. Кн.cтеп., 569. XVI–XVII вв. ~ 1560-е гг.
6. Бесплотный, невещественный. Дх҃ове бо, тънъци и бесплътьни суште, исповѣдають и вѣдять паче всякоя врачевьныя хытрости члв҃комъ силы и дѣиства (λεπτά). Изб.Св. 1073 г.2, 433. Нбс҃нии чинове являються тънкымь видѣниемь (τῷ λεπτῷ τῆς οὐσίας). (Ин. XIX, 14, толк.) Апокал., 87 об. XIII в. Тѣло бо Адамово тънко бѣ преже и несмьртьно, нъ средѣ смьрти и живота по преступленьи же яко жестоко и смьртно (λεπτότερον). (Сл.Гр.Наз.) Изб. XIII в., 290. Сама же та дш҃а тонка и льгъка. Палея Толк.3, 56. XIV в. (1114): Глаголаша убо Армени: мы дръжимъ вся преданиа Церкви соборныа и глаголемъ: се приати Христу единосущну намъ плоть, но нетлѣнну нѣкаку, и безстрастну, и тонку, и несозданну, и небесну. Ник.лет. IX, 146. XVI в.
7. Жидкий, водянистый. А млеко коровье естествомъ есть густо, а млеко козие естествомъ есть собою средостно, ни густо, ни тонко (subtyl). Травник Любч., 415. XVII в. ~ 1534 г. И село соли только 9 гривенок фунтовых, а варил 20 пуд, и тот росол тонок, и соль будет в нем варить убыточно. Гр.Сиб.Милл. II, 171. 1601 г.
8. Тонко измельченный, дробленый; мелкий. И покадить Аарон темиань… тонокъ (λεπτόν). (Исх. XXX, 7) Пятикн., 84 об. XIV в. В разных числѣх для поезду к Москвѣ архимандричя прибылым мѣрином и своим выдано и изошло врознь на зоб овса четверть с осминою и с полуосминою, да осмина ячменю тонкого выдано на зоб же. Арх.Он., № 481, 10. 1693 г.
9. Скудный, истощенный. И изъ тѣхъ старыхъ тонкихъ жилъ взяли руды пуда съ три. ДАИ Х, 328. 1684 г.
10. Слабый, легкий (о дуновении, ветре). Въ вихърѣ и (по вар. XI–XII вв.) (въ вѣтрѣ тън)цѣмь видѣ бж҃ия (по вар. XI–XII вв.) пришьствия [3 Цар. XIX, 11–12] (ἐν α=ρ= λεπτῇ). Ил.кн., 656. XI–XII вв. Яко и вѣтромь много разденьства, овъ бо тонѣе, се же толщѣе, етеро же студенѣе (λεπτότερος). Хрон.Г.Амарт., 304. XIV в. ~ XI в. И реч [ангел Илии]: изиди утро и стани пред Гм҃ь; се бо мимоходит Гь҃, и се дх҃ъ крѣпокъ, растая горы и скрушая камение в горѣ пред Гмь҃, и не въ дс҃ѣ Гь҃, и по дс҃ѣ вихоръ, и не в вихрѣ Гь҃, и по вихрѣ огнь, и не въ огни Гь҃, и по огни глас свѣта [вм.: вѣтра] тонка, и ту Гь҃ (φωνὴ α=ρας λεπτῆς). (3 Цар. XIX, 11–12) Библ.Генн. 1499 г. Листвие же древное с тѣх [деревьев] сладко простирашеся, духъ тонокъ и несытостно и весело испущающа благоуханиа движима (α=ρα τινὶ λεπτοτάτῃ). Варлаам и Иоасаф1, 235. XVI в. ~ XI–XII вв. И к мѣсту таковому вѣютъ вѣтры тонкие, которыхъ тамо слн҃це посылает (subtilne). Назиратель, 147. XVI в.
11. Неглубокий, чуткий, легко нарушаемый (о сне). И мало от болезни в сон тонок сведен быст<ь> [некий боярин]. Каз.ист., 142. XVI в. Иван сведенъ бысть в тонокъ сонъ. Ж.Павла Обн., 91 об. XVII в. ~ XVI в. Ему же [Григорию] павшу, и в тонок сон вшедшу, и слышавшу неких глаголавших к нему... Он же Григорий, пробудився от сна и скоро воспрянув, тече в путь свой. Пов.избавл.Уст., 386. XVII в.
12. Тонко чувствующий, воспринимающий; проницательный. Тогда может [разум] пролетѣти въ страны бесплътных крилы… и истязаеть таины дхо҃вныя, еже въ съмыслѣ простѣ и тънцѣ постизаемыя (ἐν διανοί=... λεπτῇ). Сл.Ис.Сирина, 371. 1416 г. Понеже обоястливый тяжекъ на вся благая, подвигу прилежати тонкими чувствы полезно: тогда совѣсть легка и восперена. Ав.Кн.толк., 495. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г.
13. Неявный, незаметный. Врѣдъ сь тьштеславия зѣло многозрачьнъ есть, а не тьнъкъ, и не въскорѣ ни самѣмъ напастьнуемыимъ постизаемъ (πάνυ πολύμορφόν ἐστι καὶ λεπτότατον). Панд.Ант., 68. XI в. Огл҃ание есть отродъ ненавистьны, тьнъко [вм.: тънъка] язя, тълста, съкръвена и потаяющися пиявица, любъви уемлющи (λεπτή). Ио.Леств., 84. XII в.
14. Искусный, изощренный. Да идем ныне, братие, тонких бесовских запинаний ко обличителю [прп. Сергию], да услышим того к нам глаголюща. Сказ.Авр.Палицына, 166. 1620 г. Может быти, што король францужской нарочно въ семъ лѣтѣ в разныя времена предлагалъ многоразличныя пропозиции о миру государемъ союзнымъ и удерживалъ ихъ сею своею тонкою политикою, чтобы прошло время сего лѣта безъ промысловъ воинскихъ. Пис.Постникова, 48. 1696 г.
15. Высокий (о голосе, звуке). Чьсо ради ветъхымъ пощения наставьникомъ тъкмо ·҃s· пс҃лмъ изволи тисѣ гл҃ати и тънъкъмъ гла(с)мь умиленъмь, а прочяя вся словословления купно съ въпльмь и съ пѣниемь. Устав Студ.3, 400. XII в. ~ XI в. Тогда съ доброгласьемъ есть и до бе҃ственою ушью приходить, иже не продолжиться со воплемъ, толстымъ горломъ или тонкимъ въспѣваниемъ, но иже разгараетьс<я> чст҃ыми вещьми и помыслъми. Пч., 144. XV в. ~ XIII в. Пришедши ж игумениа и тонцѣм гласомъ реч къ нему [ученику Даниила]: спс҃ися, брате, что хощеши (λεπτῇ φωνῇ)? (Патерик Скит.) ВМЧ, Дек. 31, 2632. XVI в. ~ XIV в. По сем же тонким гласом во устех своих износит [Медея] сия словеса (tenui sono). Ист.Трои1, 16. XVII в. ~ XVI в. И гласъ его [ангела] слышу... и тонокъ, и свѣтелъ, а лица его не видѣхъ, понеже бесплотенъ есть. (Посл.из Пуст.Фед.Ив.) Суб.Мат. VI, 94. 1666 г.
16. Как лингвистический термин: а) простой, то есть не в составе диграфа (при передаче названия греч. букв «эпсилон» и «ипсилон»). Писмена, яж и стихиа гл҃ются, раздѣляются въ гласовная и въ съгла(гна)сная, и глс҃овна убо ес<ть> седмь, сиирѣч<ь>: ά, έ, ή, ί, ύ тонько, ό мало, и ω велико… Пакы седмь гласовная раздѣляются въ три: въ долга, въ кратка, и въ двоевременна, у долга убо сут<ь> два: ή и ὠ велико, кратка же два: έ тонко и ο мало, двоевременна же три: ά, ί, ύ (ψιλόν). М.Гр.Грам. II, 313. XVI в.; б) не имеющий придыхания (о согласном звуке). Такоже и девят безгласна раздѣляются в три: в тонка, в чяста и въ средня, и тонка убо есть три: κ́, π́, τ́, чяста же три: Θ́, φ́, χ́, срѣдня же три: β́, γ́, δ́ (ψιλά). М.Гр.Грам. II, 314. XVI в.; в) Тонкий складъ, слогъ – слог с краткой гласной. Что есть тонкий слогъ? Тонкий слогъ приличьствуетъ краткому, яко е, о, а, , ѵ. Грам.сб., 31. 1620-е гг. Или слово съ естем и нашь со ѡном, то склады тонкия суть. Там же, 160. – В знач. сущ. Тонкая, ж.: а) надстрочный знак «псили» для обозначения тонкого придыхания. Псили – руски кроткая [глосса на полях: тонка]. Грам.сб., 164. 1620-е гг.; б) надстрочный знак «паерик» для обозначения еря. Имена просодиомъ: оксь, вария… кендема, а тонкая тоиже образъ иматъ. Грам.сб., 178. 1620-е гг.