ТОРГОВИЩЕ, с. 1. Площадь; рыночная площадь. Ст҃ую же и пр҃пдбьную мч҃нцю Феодосию приимъ единъ слуга львоименитьна мч҃тля, ведяше ю сквозѣ търговище и разгнѣвавъся на ню… удари ю по выи и зарѣза ю. (Ж.Феодосии) Усп.сб., 252. XII–XIII вв. (1133): Црк҃ви сърубиша ·҃в· деревянѣ на търговищи. Новг.харат.лет., 14 об. XIII в. (1068): И людье кыевстии прибѣгоша Кыеву, и створиша вѣче на торговищи, и рѣша, пославшеся ко князю: се половци росулися по земли; дай, княже, оружье и кони, и еще бьемся с ними. (Пов.врем. лет) Лавр.лет., 170. 1377 г. Единою же играющю прп҃дбному на торговищи, случися ему внити в капилье [ἐν ἑνὶ τῶν καπηλίων ‘в один из кабаков, трактиров’], гдѣже продаяху вино ветхое (ἐν τῷ ἀντιφόρῳ). Ж.Андр.Юрод.1, 185. XIV в. ~ XII в. (1113): В се же лѣто Мьстиславъ заложи цр҃квь камяну ст҃го Николы на княжѣ дворѣ у торговища Новѣгородѣ. Ипат.лет., 277. Ок. 1425 г. Създа же [Ирод] и ина дѣла пречюднаа, иподрумие, и покры бѣлымъ мраморомъ, помости же и тръговище за .к҃. връстъ и покры его прекрасными комарами (в греч. мн.ч. ἀγοράς). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 105. XV в. ~ XI–XII вв. Призвавъ нечьстивыи тогда [в дни поста] сущааго епарха, единомыслена ему суща и невѣрьствию подобьна, реч<е> се: понеже… недѣлю сию христиани первѣишю своего поста покладають и съ тъщаниемь обѣщаваються бескврънии вси въ ту паче постьныихъ инѣхъ дн҃ии съхранитися, повелѣваю же, еликоже от търговища на ядение и питие приготована суть скрыти и ничто же ино на тръговище изнести (ὑπὸ τὴν ἀγοράν... εἰς ἀγοράν). (Нект. о Феод.) Мин.чет.февр., 353. XV в. (1218): Князь велики Констянтинъ Всеволодичь заложи церковь камену Воздвижение честнаго креста на торговищѣ въ Володимери. Ник.лет. X, 79. XVI в. И то зимовье онъ, Игнатей, поставилъ на дорогѣ въ угожемъ мѣстѣ, у торговища близко, гдѣ торгуютъ богдойские люди съ оленными тунгусы многихъ родовъ. ДАИ VII, 369. 1682 г.
2. Место, где велась крупная торговля. [Тот остров] от всѣх торговищь приемлет и всем пользует и велико имат (ἐξ ὅλων τῶν ἐμπορίων). Козма Инд.2, 294. 1495 г. ~ XII–XIII вв. Межде же свѣтлыми тръжищи и предречеными сут<ь> и ина торговища многа, и Помориа и Средоземлиа, и велика многа страна (ἐμπόρια). Там же, 295. || Место временной торговли. Мосальские казаки… изъ Путятина приѣхали на торговище въ Еленской монастырь. АМГ I, 338. 1631 г.
3. Лавка. Сие все бисеромъ и камениемъ драгимъ утворено на торговищи положи и проповѣднику велящю сие куповати народу безъ сумнѣниа (ἐν ἀγορa=). (Конст.Манас.) Хроногр. 1512 г., 255. 1538 г. Огнь вжизаютъ во вратѣх или предъ враты домовъ своихъ или предъ торговищи своими сюду и сюду, и тако сквозѣ огнь проходяще съ женами своими и съ чады своими по древнему обычаю волхвующие… сего ради соборъ сей отнынѣ таковая творити не повелѣлъ есть. Стоглав, 187. XVII в. ~ 1551 г.