ТОРЖИЩЕ, с. 1. Торг, базар. И дѣлая рукодѣлие от своего труда ядяше хлѣбъ, и егда стояше на торжищихъ, продая свое рукодѣлие, и забы етеръ влагалища имуща ѣ·҃а· златиць (ἐν τῇ ἀγορa=). Пролог (Срз.), 24. XV в. Въ то время садове плодоноснии вел<ь>ми цвѣтоша и всякий овощь на торжищи продаяху. Соф. II лет., 301. XVI в. Такоже и на торжищи вся продаемая купите и ядите, ничтоже сумнястеся за совесть. Евфр.Отразит.пис., 60. 1691 г. – Образно. О земной жизни человека. О лѣнивыя, приде врѣмя разоритися жизньнууму търъжищю (τῆς ζωῆς ἡ πανήγυρις)! (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 322. XII–XIII вв. Къто убо есть, иже проиде добрѣ се тържище, къто подобися Марфѣ, къто Марии въздрьвьнова (τὴν πανήγυριν)? (Похв. о Лазаре) Там же, 383.
2. Место, где велась крупная торговля. Сут<ь> же свѣтлаа тръжища индиискаа сии: Синду, Соррофа, Калиана, Сиворь, Мале ·҃е· тръжищь имат (ἐμπόρια... ἐμπόρια). Козма Инд.2, 294. 1495 г. ~ XII–XIII вв. Межде же свѣтлыми тръжищи и предречеными сут<ь> и ина торговища многа, и Помориа и Средоземлиа, и велика многа страна (μεταξὺ δὲ τῶν... ἐμπορίων). Там же, 295.
3. Площадь, рыночная площадь. И ишьдъ [домовитый человек] въ третию годину, видѣ ины [работники] на тръжищи стоящя праздьны (ἐν τῇ ἀγορa=). (Мф. XX, 3) Остр.ев., 268. 1057 г. На вьсякомь мѣстѣ… аще на пути, аще на тържищи прѣстоиши… аще къде любо еси, можеши Ба҃ призъвати, и получиши прошение (δικαστηρίῳ). Изб.Св. 1076 г.1, 622. Видѣхъ въ сь час посрѣдѣ тържища градьнааго мужа высока видъмь и красьна добротою (μέσον τῆς ἀγορᾶς). (Муч.Христофора) Усп.сб., 185. XII–XIII вв. Змиеви велику неотколе вползавшю в храмину царскаго имения и хранилници, входа не дадущю никомуже, створь же молтв҃у и повелѣ на торжищи огнь съгнѣтити и ис хралници [так!] змия изведъ, грызнувша въскраи жезла его, и въслѣдъ его идяше и въвергыи въ огнь и съжже и (ἐν τῷ φόρῳ). Пролог (Срз.), 126. XV в. (1068): И людие киевьстии прибѣгоша къ Киеву, и створиша вече на торжищи, и рѣша, пославшеся къ князю: а се половци разсыпалися по земли; даи, княже, оружие и кони, и еще биемся с ними. Соф. I лет.2, 135. XV в. Ови же ругахуся ему, инии же насмѣхахуся ему и безщинная словеса глаголаху на нь, влечаху его по всему граду и по торжищу, вси же поношаху ему. Ж.Авр.Смол., 41. XVI в. ~ XIII в. Той же Иевъ роспопа начатъ ходити по всему граду яко проповѣдникъ и по торжищамъ, возмущая народъ и преподобнаго еретикомъ нарицая. (Чел.Ник.) Суб.Мат. IV, 116. 1665 г.
4. Собрание людей. Аще и сътужишиси чимь, то поемъ тя прозвутеръ утѣшить тя добрѣ и увѣщаеть, а сьде въ градѣхъ и въ великыихъ селѣхъ колико ли бо учимъ, то пакы тържище възмутить вы (ἡ ἀγορά). Златостр.3 (Г.), 91. XII в. Вьсюду бо служьба словесьная узаконена есть… отънюдуже и бѣси прогоняться и чс҃тое чл҃вчьское събираяся тържище въ съборьницахъ таиныихъ осщ҃аеться (πανήγυρις). (Трул. 38) Ефр.корм., 131. XII в. Видѣнье женьско стрѣла есть чемерита... хранися [ὁ φυλασσόμενος ‘хранящийся’] от таковыя стрѣлы не исходить въ торъжища народьна, ни на празницѣхъ преходить часто (οὐ παραβάλλει πανηγύρησι πανδήμοις). Никон.Панд.1, 199 об. XIV в. Уношѣ нѣкоему въ торжищѣ гордящю и гл҃ющю, яко мудръ есмь, зане и со многыми мудрыми бесѣдовалъ есмь, Димократъ отвѣща: а язъ со многыми бга҃тыми, но не бга҃тъ есмь от нихъ (ἐν ϑεάτρῳ). Пч., 171. XV в. ~ XIII в. (1380): И обратишася [Дмитрий Боброк и вел. кн. Дмитрий Иванович] на полкъ татарский и слышавше кличь и стукъ велий, аки торжища снимаются, и аки грады зиждуще… и бысть страхъ велий. Ник.лет. XI, 57. XVI в.
5. Судилище, суд. Аще помыслъ имаши чистъ отъ нелѣпыихъ похотии, аще на тързѣ еси, аще въ дому, аще на пути, аще на тържищи прѣстоиши… къде любо еси, можеши Ба҃ призъвати и получиши прошение (ἐν δικαστηρίῳ παρεστώς). Изб.Св. 1076 г.1, 622. Яко радости быти воиномъ и въсѣмъ прѣстоящимъ, ведъше и [юношу] на тръжище, въведоша и, и пусти и авусталии [так!] (εἰς τὸ πραιτώριων). Патерик Син., 130. XI в. И азъ уничеженыи и окаанныи, отче, въ грѣсѣх преставляася, видѣх нѣкыа ефиопляны искрь мене стояща… ихъж<е> зрящи, грѣшнаа моа дш҃я смятяшеся зѣло в себѣ и страховашеся, предстоящу же ми таковымъ страшнымъ ефиопом, възрѣвь [ϑεωρῶ ‘вижу’] двою уношу в бѣлѣ одежди и красна зѣло, яже, дш҃ю мою вземше и от земля на нб҃о вборзѣ възлѣтающа и въсходяща, обрѣтахутся тръжища стрегуще съ многоиспытаниемъ (τελώνια). Хрон.Г.Амарт., 439. XV в. ~ XI в. Дай, Господи, сынома моима Якову да Мисюрю… благословение… сподоби ихъ, Господи, на Страшнем и нелицемерном Твоем торжище со избранными Твоими стати одесную грознаго престола Твоего. Дух.гр.Соловцова, 113. 1595 г.