ТОСКА, ж. 1. Стеснение, притеснение. Развергоша миръ в Мелетии живущеи, иде убо воиною на ня доместикъ схоломъ Иоаннъ… съ вои… многы хусы всегда творяще и чястыми нагнании плѣняще сиа, в толику тъску Меле(ти)нию поставиша, якож<е> вборзѣ плѣнити ю (εἰς… στένωσιν). Хрон.Г.Амарт., 563. XV в. ~ XI в. Тогда князь великий Дмитрий Иванович и брат его князь Владимер Андрѣевич полки поганых вспять поворотил и нача их бити и сѣчи горазно без милости, тоску им подаваше. Задон. (Адр.), 204. XVII в. ~ XV в. || Сдавливание, сжатие. Келейная дверь скоро-скоро зело отворишася, и вскочил ко мне в келию бес… и ухватил мене, и согнул вдвое, и съжал мя крепъко и туго зело… и еле-еле на великую силу пропищал в тосках сице: Никола, помози ми! Ж.Епиф., 185. 1673 г.
2. Горе, печаль; уныние. (1231): Не быс<ть> [в ркп.: бъс<ть>] мл҃сти межи нами, нъ бяше туга и печаль, на уличи скърбь другъ съ другомъ, дома тъска, зряще дѣтии плачюще хлѣба, а другая умирающа. Новг.харат.лет., 233. XIII в. Како убо иже таковымь и толицѣмь въздержаниемь и посту дѣлатель… небрежаше пища и пития прияти въ единъ дн҃ь, горести и гнѣва исполненъ и тъскы въ люди злодѣя и скверныя (στενοχωρίαν). Хрон.Г.Амарт., 98. XIV в. ~ XI в. Растегни убо словомь чрево овому [тому, кто ест много]… узриши много носящему и нечс҃таго чрева истечение… в еже потомь срамъ ми есть рещи, нелѣпыхъ и смердящихъ изригании хракотинъ, тоску и омраченье дш҃вное и тягости телесныя (τὴν ζάλην). Там же, 245. Германы во всякихъ дѣлехъ крѣпко стоятел<ь>ны… а когда долгое время войны у нихъ ни с кѣмъ не лучится, тогда в тоскѣ и в сѣтовании пребываютъ. Козм., 42. 1670 г. Исполнен бед, страстей, тоск святой народ Божий люто нача покрывати, яко и все животное в такую скорбь и опаство во всем поддалося. Артакс.действо, 166. 1672 г. Та вода тоска есть, скруха, которая так имат<ь> гор<ь>ка бысть, что имат<ь> отделить плоть, то есть телесныя похоти, от кости, то есть от грехов (skrucha). Рим.д.1, 380. 1690-е гг. Горчае л<ь> мнѣ пелыни взгорчилося, тошнее л<ь> всякои тоски встошнилося, поминаючи любов<ь> друга милова. Переп.частн.лиц, 262. XVII в. А въстона бо, братие, Киевъ тугою, а Черниговъ напастьми, тоска разлияся по Руской земли, печаль жирна тече средь земли Рускый. Сл. о п.Иг., 20. 1800 г. ~ к. XII в.
3. Болезнь, связанная с чувством внутренней сдавленности, сжатия (типа стенокардии). Подобна [Citonia Queden] духу поту чл҃ческому, занеже егда члк҃ъ всплотѣетъ [так!] и потъ станет промежь мяса тѣлеснаго и кожи, и от того заключения потнаго явится свербежъ и тоска нутряная. Травник Любч., 218–218 об. XVII в. ~ 1534 г. Муж из Дрездорва колот<ь>я в бокахъ имѣл и удуш<ь>е и тоску в грудех имѣл и не мог ѣсть (Bangigkeit). Куранты3, 141. 1646 г. Жена из Элберстада была скорбна сердечною тоскою и удушьем и кашлем (Bangigkeit). Там же, 142.
4. Тошнота; отвращение. Таска – naucea [ср. лат.: nausea ‘морская болезнь; тошнота, отвращение’]. Глосс., 206. XVII в.