ТОЧНЫЙ1, прил. 1. Подобный кому-, чему-л. Никыиже убо звѣрь тъчьнъ женѣ злѣ и язычьнѣ (οὐδὲν... ϑηρίον ἐφάμιλλον). Изб.Св.1073 г.2, 536. Тъчьнъ [по вар. XII–XIII вв.] явися [Григорий Армянский] прорк҃мъ, мч҃нкомъ же и апл҃мъ подобьнъ, архииерѣомъ и пр҃бнымъ, англ҃мъ и арха(а)нгл҃омъ равьновидьнъ (в греч. иначе: συνόμιλος ‘собеседник’). Мин.сент., 0232. Ок. 1095 г. Тъчьнъ есмь въпадаюштиимъ въ тину брьньну (ἔοικα). Псалт.Чуд.1, 110. XI в. Иеремия же рече: усънухомъ въ студѣ нашемь и покры ны бечьстие наше, горе намъ яко страдаваемъ, гл҃еть же и инъ: камени прокану тъчьнъ естъ лѣнивъи и вьсь позвиждеть на нъчъстъе его (παρασυνεβλήϑη, ср. Сир. XXII, 1). Панд.Ант.1, 61. XI в. [то же – Сб.Тр.1, 90. XII–XIII вв.]. Лаиномъ бо жидъкомъ тъчьнъ естъ лѣнивъи (παρομοιοῦται; ср. Срах. XXII, 2). Там же. Шестое еще пакы, Симъ, Ноемъ яко же от прьвыа земля, злы же и трьновныа, преидохомъ на сию землю, на неиже нн҃ѣ пребываемъ чл҃цы, лѣпши сущи, и отнудь сущи тъчна раеви (τὴν γῆν... κατοικοῦμεν... σχεδὸν ἴσην τοῦ παραδείσου). Козма Инд.2, 202. 1495 г. ~ XII–XIII вв. Сей [имп. Никифор] бѣ злонравенъ и человѣкоубѣйца… точенъ Миду (ἄντικρυς Mίδαν). Хроногр. 1512 г., 327. 1538 г. Учт҃ль… съ многым прилежаниемь учаше ег<о>, но отрокъ не внимаше и не умѣяше, не точенъ быс<ть> дружинѣ своеи, учящимся с нимь; о семъ убо много бранимъ бываше от родителю своею. Ж.Серг.Р.Епиф.2, 23. XVI в. ~ 1418 г. Диоклитианъ царь гонение воздвиже на християны… Посла же и въ Киликийскую страну князя единаго именемъ Лусию, – образа и воля точна сверѣпьства своего, и въздвиже гонение велико въ градѣхъ и странахъ, яко не мощи никомуже без напасти жити. (Муч.Зиновия) ВМЧ, Окт. 19–31, 2055. XVI в. Сице бо и намъ велить быти рекыи: «да будете едино, якоже и ты и азъ едино есвѣ» [Ин. XVII, 11, 21], ничтоже бо единомыслию и единосрьдию точно есть. Поуч.люб., 96. XVI–XVII вв. Одна палата великому диву точна: стоятъ внутрь ея и теперь 32 столпа каменныхъ мраморныхъ, высота саженъ 9 или 10, круглы, якобы точены изъ единаго камени, а не составныя. Арс.Сух.Проскинитарий, 38. 1650 г.
2. Равный, одинаковый. Къ тъчьныимъ о своихъ грѣсѣхъ чл҃комъ не срамляися (ἐπὶ τοῖς ἰδίοις ἁμαρτήμασιν ἀνϑρώπους). Изб.Св. 1073 г.2, 292. Яко не рече тъчьно облашу съгрѣшати и едину обѣщавъшемуся ему Бу҃ не бо отъ тояже высоты обои съпадають, тѣмьже ни казнь ихъ [грешников] тъчьна. (Андриатис) Сб.Тр.1, 167. XII–XIII вв. Елма же не хотѣ тъченъ быти дрѣвесемь, съ ними же иногдою въсажден быс<ть>, нъ самому садителю точень ся твориши (ὁμοιωϑῆναι). (Иез. XXXI, 18, толк.) Кн.прор.2, 232. XV в. Антонии… книги же учя, не хотяше от нихъ отити, дѣт<ь>ми зовомъ на игру точными лѣты (в греч. иначе: βουλόμενος ἐκτὸς εἶναι... τῆς πρὸς τοὺς παῖδας συνηϑεῖας ‘желая быть в стороне от общения с детьми’). Нил.Сор.Соборник, III, 148. XV в. Дивлюся Спс҃а нашего излиха смѣрению и поубожению, како ти не довлѣ ему от совершению [так!] съвершену сущу младенцу родитися от жены, не довлѣ точну прѣстоломъ сущу и единосущну Отц҃у приати рабии образъ, но акы грѣшникъ приходить ко крщ҃ению. Сл.Кир.Тур., 69. 1522 г. ~ XII в. Мисаилъ… рече… унъ убо есмь к точныимь ми отрокомъ (πρὸς τοὺς ὁμοίους παῖδας). (Ж.Спиридона) ВМЧ, Дек. 6–17, 1098. XVI в. – В знач.сущ. Точное, с. а) Равенство. Подобааше бо ми [Григорию Богослову] печальнъихъ тъчьно имѣти [с Василием Кесарийским] (τῶν ἀνιαρῶν τὸ ἴσον ‘равенство в тяготах’). Гр.Наз., 58. XI в. б) То, что равно, тождественно чему-л. Такоже и къ властельмъ страхъ имѣи и любовь: боя бо ся ихъ, съблюдешися от зла, имьже ненависть приходить, и любя я, тъчное от нихъ въсприимеши. (Поуч.исп.) РИБ VI, 124. XIII–XIV вв. – В знач.сущ. Точный, м. Тот, кто равен по положению. Лѣпо есть члв҃ку имѣти паче вьсего жития… прѣдъ старьци мълчяние, прѣдъ мудрыими послушяние, съ тъчьныими любъвь имѣти, съ мьньшиими лбъвьное съвѣщание (πρὸς τοὺς ἴσους). Изб.Св. 1076 г.1, 467. И уже въсташа речения, рати и бещиния, языкъ на языка, цр҃ьство на цр҃ство и князи на тъчьны себѣ (κατὰ τῶν ὁμοίων). Златостр.3 (Г.), 49. XII в.
3. Достойный чего-л. (1534): Государь князь великий Иванъ Васильевичь… гостемъ и всѣмъ торговымъ людемъ, который чего точенъ по государеву указу, повелѣша вдавати. Соф. II лет., 292. XVI в.
4. Строго сочтенный. Такоже и по бесъсуднои грам<оте> точное серебро безъ .I҃. золотникъ, а взяти с вѣса, а грам<ота> та судная и бесудная по томо [так в ркп.] же серебру по точному безъ .I҃. золотникъ. Смол.гр., 45. XIV в.