ТРЕЗВЫЙ, прил. 1. Воздержанный в делах и мыслях; здравый, рассудительный. Добрѣ стати ино ничьтоже нѣсть, нъ еже тако стати члв҃ку прѣдъ Бг҃ъмь страхъмь и трепетъмь, съ трѣзвою и въставленою дш҃ею (μετὰ νηφούσης... ψυχῆς). Изб.Св. 1076 г.1, 464. Мы длъжьни есмъ трѣзви быти присно (νήφειν). Панд.Ант.1, 140. XI в. Аще трѣзви тоя мысли не ублюдемъся, то запивающе ли ся и загарающеся на похоть можем исправити. Златостр.3 (Г.), 204. XII в. Павла правиломь собе простирая, яже о пc҃пѣхъ и попѣхъ повелѣ трезвомъ и цѣломудрьномъ быти, тѣломь чст҃у и постьнику праведну [ср. 1 Тим. III, 2: νηφάλιον]. Мерило пр., 435. XIV в. Трѣзвъ же сыи отрокъ [Андрей Юродивый] умомь своимь, въскорѣ изучися псалтыри, и числомь и всему, еликоже учт҃ль его веляше ему (νηφάλαιος). Ж.Андр.Юрод.1, 160. XIV в. ~ XII в. [ср. (Ж.Андр.Юрод.) ВМЧ, Окт. 1–3, 80. XVI в. ~ XII в.: трезвъ]. (1160): Егда убо солнце взыдеть… отъ ложа воставше въ страсѣ Господни бодри, трезви, не печалию житейскою и суетою смущаеми… якоже аггели… согласно вси… Богу поютъ, почитающе его. Ник.лет. IX, 227. XVI в. Власта… собрався с-ыными дѣвицами, учинила сонмъ такой, чтобъ мущинамъ надъ женщинами не владѣть, понеже они суть трезвѣйши, и легчайши, и умнѣиши во всяких вещех паче, нежели мужескъ полъ. Козм., 71. 1670 г.
2. Трезвый, не пьяный. Сънузьницю бо пияну сущю колесница сѣмо и овамо клатиться, еже есть дш҃а и тѣло… донелѣ трѣзвъ есть сънузньць, и колесница добрѣ идеть (=ως γὰρ =στηκεν ὁ ἡνίοχος). Златостр.3 (Г.), 210. XII в. Что ради жьрцемъ от вина повелѣ Бг҃ъ въздьржатися [ср. Лев. X, 9]? Не отинудь тѣмъ вина не пити отрече, нъ въ жьртвьное время, да трезвии свьршени будуть жьрци (в греч. иначе: νηφάλαιον δὲ καὶ ὁ Ἀπόστολος τὸν ἱερέα εἶναι κελεύει ‘Апостол велит священнику быть трезвым’; ср. 1 Тим. III, 2). Изб. XIII в., 134. И трезвы и вооружены поляки на одрех почити возлагают [так в изд.]. Сказ.Авр.Палицына1, 180. 1620 г. В том де он перед великим государем виноват, в то время был пьян, и чтоб де он, Меньшой, те речи ныне ему сказал трезвому. Рус.-монг.отн. II, 207. 1640 г. А все, государь, то дѣлается отъ безстрашия и пьянства, и наказать бы… такихъ сторожей не грѣхъ, чтобъ впредь трезвыми глазы глядѣли и правду казали. Переп.Хован., 336. Ок. 1682 г. Покамест у него того кубка не было, и онъ бы<лъ> во всемъ трезвъ человѣкъ, – таковъ, что во всем граде трезв<ѣ>е его не было. А как тот кубок зделал, и он так того кубка любил, что на всяк день из него напивался допьяна. И как я у него тот кубок украл, и он паки начат быти трезв, как и прежде был (trzeźwiejszego… trzeźwy). Рим.д.1, 349. 1690-е гг. Всех нас лутчи [говорит по-татарски] Алеша Поповичь, каков он пьян, таков и трезв, и всех он лутчи бранится. Сказ. о богатырях1, 366. XVII в. – В знач. сущ. Дивно и ужасно и студа исполнено трезвому слушать, яко про пианого глаголют. Праздник каб., 73. XVII в. Въ трезвѣ, въ трезви – в трезвом состоянии. На вся различия едино есть… и въ свою руку чи сътворилъ еси грѣх, или своею рукою иному чи сътворилъ еси… или в трезви или в пьянъстви. Требник, 47. XVI в. Сыскать… тотъ Петрушка какимъ воровствомъ не промышлялъ ли, и нынѣ онъ воровския слова со пьяна ль говорилъ или въ трезвѣ, и сколь давно онъ на кабакѣ живетъ. Сл. и д. I, 68. 1631 г.
3. В знач. сущ. Бдительный (?). Моремъ для того поехали, что путь нашъ лежалъ на Поланию, и, опасаяся сихъ трезвыхъ, поехали моремъ, но вѣдая, что въ сихъ людехъ бол<ь>ше худа, неже добра, которы(е) нынѣ и себѣ зладѣи, не такъ что инымъ. Петр, I, 149. 1697 г.
4. (?). Ртут<ь> же уморяемъ слиною трезвою или солою [на поле: золою] вязовою и то гораздо тремъ вмѣсте и тако ртут<ь> незнаема бываетъ. Травник Любч., 662. XVII в. ~ 1534 г. – Ср. тверезный, терезвый, трезвеный.