ТРЕСТА, ж. и ТРЕСТЪ, м. 1. Палка; шест. Томимом бо антиохианом от скорпии и от комаръ, сътвори мѣдяны скорпии, и погребе и въ земли, и малъ стлъпъ мраморянъ постави над нимь, повелѣ трости дръжати человѣком, и шествова по граду звати тростем [так в изд., в ркп. XV–XVI вв.: трестом] трясомомъ: бес комаръ граду. И тако ищезнуша из града скорпиа и комары (καλάμους… τοὺς καλάμους ἐπισείοντες). (Хрон.Г.Амарт.) Лет.Ел., 249. XV в. Въ гробѣ Господни есть три тресты великы, едина аки свѣща горит. Х.Арс.Сел., 216. XVI в. ~ XIII в. И горожане ладожане на ихъ [монастырскую] землю тресты не ставятъ и сѣтей не вѣшаютъ... А кто у нихъ ладожанъ сил<ь>ничать учнутъ на монастырьской земли, и на монастырьскихъ мѣстѣхъ тресту ставити, и сѣти вѣшати, и глину копати… и тотъ дасть намѣстнику ладожскому промыту два рубли. ААЭ III, 158. 1620 г.
2. Тростник, осока. Такожде есми пожаловали: тресту себѣ жнутъ на озерѣ на Ладожскомъ до Ильина дни за недѣлю безъ докладу. ААЭ III, 158. 1620 г.
3. Солома льна, конопли. А треста конопляная половникомъ мочить иметь. АХУ II, 949. 1634 г. Конопленик сѣят<ь> сѣмены тро<и>цкими, за сѣмены приполон, сѣмя и треста делит<ь> с Тро<и>цею пополам, поскон<ь> половникам – на себя. Колл.Зинченко, № 99, сст. 1, 1676 г.
4. То же, что трость (в знач. 1). Яко тресты в жатву и яко пабирь в виноберь. Оп.2.2. 98. 17 в. – Ср. трость.