ТРУБНЫЙ, прил. 1. Относящийся к трубе для соляных варниц. Велели ехать на Чусовую для трубного мастера и подварков и для трубные снасти. Гр.Сиб.Милл. II, 160. 1600 г. Вамъ бы послать въ Старую Русу и взять трубнаго мастера и съ тѣмъ трубнымъ мастеромъ… досмотрѣть варничнаго мѣста и варничныхъ трубъ и соляного ключа. АИ IV, 194. 1653 г. Дано ис казны… балахонцу соляного промыслу трубному мастеру… денег по договору. Кн.Ивер.м. I, 162. 1666 г.
2. Относящийся к духовой трубе, звучанию трубы. Възиде Бъ҃ въ въскликновении, Гь҃ въ гласѣ трубьнѣ (ἐν φωνῇ σάλπιγγος). (Пс. XLVI, 6) Псалт.Б.-С., 35. XI в. [то же – Устав.Тип.1, 250. XI–XII вв.]. [Сын Божий] явися намъ не въ облацѣ, ни притъчями гл҃я намъ, яко иногда Мосѣови гласъмь блисцянии, и трубьнымь звукъмь, и мьглою и огньмь на горѣ (σαλπίγγων ἤχῳ). Толк.лит.Германа1, 253. XI–XII вв. Егда же услышите глас трубныи и прегудниць, падше поклонитеся (Дан. III, 5: τῆς φωνῆς τῆς σάλπιγγος ‘звук трубы’). Пролог (Ф.), 18. XIII–XIV вв. Турки… услышавъше звонъ велий, пустиша сурныя и трубныя гласы. Пов. о Царьграде, 9. XVI в. ~ XV в. Писано: не приступисте к горѣ, осязаемѣй и погорѣвшей огнемъ, и облакъ и сумракъ и бурѣ, и трубному звуку [ср. Евр. XII, 18: σάλπιγγος ἤχῳ]. Ав.Кн.толк., 430. XVII–XVIII вв. ~ 1677 г. Праздникъ трубный – иудейский праздник – первый день седьмого месяца, впоследствии ставший праздником начала года, в который положено трубить в ритуальный рог и который поэтому был назван «праздником труб» (Лев. XXIII, 24: μνημόσυνον σαλπίγγων) или «день трубного звука» (Числ. XXIX, 1). Проклинаю (и) иже в начало индикта в праздникъ трубныи обязающе роги… чяры нѣкиа к сѣмъ прирѣкающимъ и на отгнание, (якоже) мнять, трясавици и всякого иного недуга приемлющимъ (ἐν τῇ τῶν σαλπίγγων ἑορτῇ ‘в праздник труб’). (Излож.принят.иудеев) Ефр.корм. II, 159. XV в. || Звучащий подобно трубе. Вься колѣна земьская… узьрять Сн҃а члч҃ьскааго… и посълеть ангелы своя съ гласъмь великъмь трубьныимь (μετὰ σάλπιγγος φωνῆς μεγάλης). (Мф. XXIV, 31) Остр.ев., 146. 1057 г. В громѣ каменьнѣ и въ гласѣ трубнѣмъ не являи ны ся к тому, Господи щедрыи, но въселися въ нашу утробу. Ж.Конст.Фил., 15. XV в. Быша гласи, и мьлниа, и облакъ тьменъ на горѣ Сѣнаистѣи, и глас трубныи гл҃аше вел<ь>ми (φωνὴ τῆς σάλπιγγος). Шестоднев Ио.екз.2 (Б.), 95. XV в.
3. Относящийся к курительной трубке. Роспись Матвѣя Глѣбова… всякои рухляди… четыре муштука мѣдные трубных, пол кожи смол<ь>ные. Якут.а., карт. 5, № 8, сст. 8. 1643 г.
4. Изготовленный в форме трубы. 2 косяка трубныхъ бѣлужины. Кн.зап.Моск.ст. I, 456. 1627 г.