ТРУДНИКЪ, м. 1. Работник, труженик. Аще ли хощеши попытати и о друзѣмь саду, иже худое мнѣти видимо, на потребу зѣло в сеи жизни члв҃чеи и зѣло земнымъ дѣлателемь и трудникомъ веселить ср҃дца, мѣню же лозу винную [ср. Пс. CIII, 15], то и в тои обрящеши недовѣдиму премудрость творьчю. Шестоднев Ио.екз.2 (Б.), 220. XV в. Нѣс<ть> то наше тако дати без ума и прѣступити правду, праведнаго бо суда противу сану комуждо въздаяти, а не трудникы преобидѣти, и лѣнивым даяти (τοὺς ἱδροῦντας). Сильв. и Ант.вопр.1, 414. XV в. Черемиса об ону страну Волги живет, и та ся наричет луговая низоты ради и равности земля тоя – и вся те луги, земляпашцы, и трудницы, и злолютыя ратники. Каз.ист., 86. XVI в. Такоже и молоти некомуже бе, людие бо трудники вси изомроша. Сказ.Авр.Палицына1, 190. 1620 г. || Работник (в монастыре). Братьи… собрано три старца да трое трудниковъ. АИ II, 93. 1606 г. И нынѣ, государи, въ Печерскомъ монастырѣ... рядовыхъ старцовъ 40 человѣкъ, да монастырскихъ служекъ и служебниковъ 58 человѣкъ, да дѣловыхъ трудниковъ 22 человѣки. Псков.а., 471. 1631 г. Всякихъ монастырьскихъ трудниковъ, церковныхъ и воротныхъ и житничныхъ сторожей… сто дватцать человѣкъ. А.Тр.-Серг.м., 56. 1651 г. Бьютъ челомъ нищии твои, государь, богомольцы… и соборныя чернцы, и вся рядовая и больничная братия, и служки, и трудники вси. Чел.Савв., 147. 1668 г. В тои, гсд҃рь, пустынѣ трудники работают, и жалование из казны себѣ они емлют. Грамотки, 289. 1688 г. Маршовы трудники – воины, служители Марса. Полевое дѣло на се время окончится, и потомъ мню, что и Маршовы трудники, снявъ желѣзные одежды и положа оружиа, въ теплые учнутъ шубы одѣваться. Петр, I, 537. 1695 г.
2. Подвижник. Буди… негърдъ, боязнивъ, прѣдъ цр҃ьмь готовъ въ повелѣнии его, въ отъвѣтѣхъ сладъкъ, чясто молитвьникъ разумьнъ, трудьникъ къ Бу҃. Изб.Св. 1076 г.1, 278. Оттолѣ же и рукою иматися начяста, и по брадѣ гладити, и по выи; и бьшью плѣни [блудница] трудьника (τὸν ἀσκητήν). Патерик Син., 382. XI в. Тако [οὗτος ‘этот, он, т.е. Бог’ смеш. с οὕτως ‘так’], потьштавъшася [ἐπῆγον ‘я умозаключил’], накръмити [вм.: накръмить – ϑρέψειε] и ны дьньсь питания благочьствования трудьникы [‘накормит сегодня пищей благочестия и нас, труждающихся’] (τοὺς… ἀγωνιστάς)? Гр.Наз., 20. XI в. И отътьрже [сатана] вѣтви от корене, и съкруши дѣти добрааго трудьника [об Иове], и прѣломити хотя дш҃ю крѣпкааго (τοῦ… ἀγωνιστοῦ). Златостр.3 (Г.), 127. XII в. Помяни… трудьникы, иже прѣдъ тобою, иже славьнѣ мучени быша, и вѣньць славьныи приимеши от Влд҃кы и Ба҃ (ἀγωνιστῶν). (Муч.Февронии) Усп.сб., 236. XII–XIII вв. Лѣпо быти клѣтному черньцю разумичьну, и поспѣшьну, и трудьнику чисту, цѣлоумьну и тиху, учительну (ἀγωνιστήν). Ж.Сав.Осв., 133. XIII в. Подвизайтеся, трудници, да приимѣте вѣнець тръпѣниа вашего, Христос бо ждеть входа нашего. Феод.Печ. (Ер.), 178. XV в. ~ XI в. Бяше бо [пустынник] зѣло трудникъ, любя безмолвие и в млт҃вах и въ бдѣниих выну пребывая. (Сл. о пуст.) ВМЧ, Апр. 22–30, 1136. XVI в.
3. Противник, борец. Гдѣ Иулианъ и Арии, гдѣ вси противляющиися истинѣ... то не вси ли погибоша хулениа ихъ дѣля, и рассыпашася и отгнашася, акы вълци, обрѣтоша бо трудникы, крѣпкыя въины, поистинѣ пастуси дръжащеи тогда црк҃ве, блж҃еныя мужа (ἀνταγωνιστάς). Златостр.3, 180 об. 1474 г.
4. Слабый, изнуренный человек. Попущаи комуждо по силѣ ясти и пити и по силѣ имъ дѣла задежи… крѣпкаа крѣпкым и ядущим задѣваи дѣлати, худая ж<е> и леккая трудникомъ и немощнымъ. (Уст. и чин мнишеск.) Корм.Балаш., 346 об. XVI в. – Ср. труженикъ.