Тружание, с. 1. Работа, труды. Аще кто епс҃пьству хощеть, да видить тружания, да смотрить, аще къ симъ довълееть мощи, да зрить бѣды, к тому бо опълчаються невидимо брани от врага и да не помышляеть едину чьсть (τοὺς πόνους). Никон.Панд.2, 193. XIII в. ~ XII в. Силва ж<е>… начя приспы дѣлати, требоваше бо великы хитрости и тружания, зане твръдостъ граднаа така бо бѣ есст҃вомъ, камень бо круголъ бѣ, и великъ, и высокъ (πολλῆς ταλαιπωρίας). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 395. XV в. ~ XI–XII вв. Хлопоты и тружанье вв [так!] Оснабрюге были, а у вол<ь>ных городов промеж собою такоже рознь в духовных и в мирских дѣлехъ (veel moeyten). Куранты3, 107. 1646 г. || Ратные труды. И потом выбѣже нѣкто изъ града и насочи къ Уеспасиану, яко уже изнемогошася гражене бдѣниемь и тружанием безпрестанным (μάχαις). Флавий.Полон.Иерус. I, 228. XVI в. ~ XI в.
2. Подвиг, аскеза. Не невѣдѣ же азъ, о чудесьнии, овѣмъ убо невѣрьна, другымъ же ненадежна, другымъ же отчаяние ражающая [φαίνονται =περ ‘кажутся те, которые’] съповѣдавъ [διηγησάμην ‘поведал’] тружания [в греч. далее: μακαρίων ἐκείνων ‘тех блаженных’] [‘о чудесные, я не пребываю в неведении относительно того, что подвиги тех блаженных, о которых я поведал, некоторым кажутся невероятными, иным – неправдоподобными, а у других рождают чувство безнадежности’] (ἆϑλα). Ио.Леств.1, 61 об. XII в.
3. Упражнение, практика. Ни учение безъ естьства и безъ труда сверши(ти) възможно, ни естьство искончеваеться безъ учения и безъ труда, ни тружание утвержается, аще не преже основано будет естьствомъ и утвержениемъ (ο=τε ἄσκησις). Пч., 152. XV в. ~ XIII в.