ТУГА, ж. 1. Горе, печаль, скорбь. (1193): А бываяи от диавола, по послаблению Божиу, искусъ: тугу, и гнѣвъ, и отчаяния испълняеть дш҃у (ἀϑυμίας). Изб.Св. 1073 г.2, 323. Онъ же… имяше въ своемь сьрдьци сътужение… азъ же яко видѣхъ и въ тугу и въ бечисльну печаль въпадъша… рекохъ (εἰς ἀμηχανίαν). Патерик Син., 141. XI в. Гл҃ть бо Павьлъ: къто ны разлучить от любъве Божия, скръбь ли, или туга, или гладъ [ср. Рим. VIII, 35: στενοχωρία]? Ев.учит.1, 397. XI–XII вв. (1194): Вылѣзъше [югра] из города, исѣкоша вся [новгородцев]; и бѣ туга и беда останку живыхъ. Новг.харат.лет., 111. XIII в. Но ни сонъ на очи мои прииде, въ тузѣ велицѣ почихъ мало. (Сказ. о рае) Лож. и отреч.кн., 141. XIV в. А князь Костянтинъ… приехавше во Тфѣрь, преставше отъ тугы, пом(ол)яся великому Спасу и всѣмь церквамъ, хотя того, дабы въ нихъ молитва опять была. Рог.лет., 44. XV в. Азъ, Данило, сѣдяше заточен на Белѣ озерѣ, списах от тугы сердца своего. Сл.Дан.Зат., 77. XVII в. ~ XIII в. Црц҃а окровавленное же чада своего чистое тѣло слезами, аки струями, омакаше, «горе» и «увы» взывающи, и от великия болѣзни и туги изнемогаше. Ж.ц.Дм., 14. XVII – XVIII вв. Въстона… Киевъ тугою, а Черниговъ напастьми. Сл. о п.Иг., 20. 1800 г. ~ к. XII в. || Отчаяние, уныние. Лютъи сь и уныньнъи бѣсъ и съпоспѣшникъ… есть дх҃у печали и зѣло тяжькъ, иже въ шестыи чясъ нападаеть чръноризьци, тугу ему творя (ἀγωνίαν ‘душевную борьбу’). Панд.Ант.1, 45. XI в. [то же – Сб.Тр.1, 76. XII – XIII вв.]. И тугами Ромъ иде на требище, и дасться ему проповѣдь (ἀϑυμῶν ‘унывающий; унывая’). Хрон.И.Малалы, VII, 22. XV в. ~ XIII в. || Забота, тревога; волнения. Аще бо и по морю плаваеть [сребролюбец], то купьца и мъногоносьныя корабля помышляя и многы прибытъкы, и жити не бы хотѣлъ от тугы. Аще ли по земли ходить, то нивы, села, винограды… прибытъкы помышляя, и живота своего не въмѣняеть въ животъ (οὐδε ζῆν ἑαυτὸν ἡγήσεται ‘и жизнь свою не почтит’). Златостр., 86. XII в. Уповая же будеши яко будеть надежда, от тугы же и от примышлениа явить ти ся миръ (ἐκ… μερίμνης). (Иов. XI, 18) Библ.Генн. 1499 г.
2. Мучение, страдание. (1186): Изнемогли бо ся бяху безводьемь, и кони, и сами в знои и в тузѣ, и поступиша мало к водѣ. Лавр.лет., 398. 1377 г. Людие мнози тугою огня скончашася. Х.Игн.См., 31. XVI в. ~ 1405 г. [Стефан] в печали ж<е> таковѣи яко в тузѣ огненѣи и аки посреди нестерпимаго пламени стоя, Бг҃а призывая, гл҃я: ускори щедрый и потщися, яко млс҃твъ, на помощь мою. (Ж.Стеф.Перм.Епиф.) ВМЧ, Апр. 22–30, 1010. XVI в.
3. Бедствие, несчастье; тяготы, невзгоды. И будуть знамения въ солнци и лунѣ... и на земли туга языкомъ отъ нечаания шума морьскааго и възмущения (συνοχὴ ἔνῶν). (Лк. XXI, 25) Остр.ев., 120. 1057 г. Скрьбь и туга на вьсеи дш҃и чл҃ка, творящааго зълое (στενοχωρία). Панд.Ант.1, 85. XI в. (1199): И яко изнемогоша голодомь [новгородцы], стояли бо бяху ·҃ѕ· нед<ѣль> [под городом]… и на праздьникъ стг҃о Николы вылѣзъше из города [югорцы], исѣкоша вся; и бѣ туга и беда останку живыхъ. Новг.харат.лет., 111. XIII в. Апс҃лъ Павелъ гл҃ть: кто ны от любви Бж҃ия отлучит, скорбь ли или туга… имѣние или доброта, ни во что бо та суета [ср. Рим. VIII, 35: στενοχωρία]. Изм., 125. XVI в. ~ XIV в. На укоризну се [языческие празднества] бываеть Божиимъ праздьникомъ и на досажение Божиимъ церквамъ. Паче о семь досажають нашему Спасу… иже насъ избави от проказы смертьныя и от тугы [вар. XV в.: натуги] дьяволя. (Посл. к мт.Кир.) РИБ VI, 95. 1499 г. ~ 1274 г. Не мудрися творити дѣла своего и не слави себе въ время тугы (στενοχωρίας). (Сир. X, 29) Библ.Генн. 1499 г. Видѣхъ тугу ихъ, юже егупти стужиша имъ (ϑλιμμόν). (Исх. III, 9) Пятикн., 59. XV в. И како могу сказати или списати напасти тоя, грозныя туги и страшныя рускимъ людямъ. Каз.лет., 271. XVII в. ~ XVI в. А уже бо въстонала земля татарская, бедами и тугою покрышася. Задон. (Рж.), 16. XVI в. ~ XIV в.
4. Передача греч. ἀγών ‘спор, прения’. Толикы же быша Афанасию сему къ еретикомъ тугы црк҃вьныя, яко мьнѣти писану быти реченуму: азъ покажю сему, еликоже ему достоино моего имене дѣля пострадати [ср. Деян. IX, 16] (ἀγῶνες). Патерик Син., 331. XI в.