тысящникъ, м. 1. Начальник тысячи (воинской единицы), вообще обладатель высокого воинского или гражданского звания (ср. греч. χιλιάρχος); тж. образно. Спира же и тысящьникъ и слугы иудеискы яшя Ии҃са и съвязашя (ὁ χιλίαρχος). (Ин. XVIII, 12) Остр.ев., 177 об. 1057 г. Ст҃ая Перпетуя быс<ть> от страны Африкиѣ, ята же бывъши от елинъ, приведена быс<ть> къ тысящьнику (τῷ χιλιάρχῳ). Пролог (Соф.), 135 об. XII–XIII вв. И цср҃и земьстии, и вьлможа, и тысящници, и крѣпъчии, и бат҃ии, и рабъ и свободьнъ скрышася въ пещерахъ и въ камени горьстѣмь (οἱ χιλίαρχοι). (Откр. VI, 15) Апокал., 34. XIII в. Никтоже… не може ся ему противити, боръшюся ему съ мнозими, бѣаше бо тысящникъ несытаго легеона сотонина (χιλίαρχος). Ж.Андр.Юрод.1, 162. XIV в. ~ XII в. Тогда же убо Моиси избра .о҃. мужь старець по свѣту Въфорову, тьстя своего, и створи я надъ ними тысящьникы и книгъчия, и сужаху людемъ по вся час<ы> (ср. Исх. XVIII, 25: χιλιάρχους). Палея Толк.1, 261. 1406 г. ~ XIII в. Келиоты – тысящники воинския. Алф.1, 111 об. XVII в. Триун [ср. греч. τριβοῦνος из лат. tribunus] – тысящник. Там же, 227. Стратиг же собра множество вои своих, и кметы своя, и тысящники, и поиде отъимати тщерь свою у Девгения. Девг.д.1, 150. XVIII в. ~ XI–XII вв.
2. То же, что тысяцкий (в знач. 2). И нач<а>ша [наместники] совѣщеватис<я> с тысящникы земьскыми. Сл.похв.Фомы, 53. XVI в. ~ 1453 г. (1397): И взяша [псковичи] миръ вѣчныи с Новымъгородомъ; и целовалъ крестъ Тимофеи посадникъ Юриевичь, Микита тысящникъ [вар. XV в.: тысяцкой] Федорович за весь Великии Новъгород и за пригороды. Псков.лет. I, 26. XVII в. Игнатии… бысть хрс҃толюбивымъ княземъ великимъ русскимъ учитель и наказатель и вельможамъ, и тысящникомъ, и прочимъ старѣишимъ, сигклиту же и хрс҃толюбивому всему воинству, иже о блг҃очестии твердый поборникъ. Ж.Игн.Л., 76. XVIII в. ~ XVII в.
3. Представитель местного населения, отвечающий за сбор налогов с тысячи дворов в пользу золотоордынского хана. (1257): Тое же зимы приехаша численици, исщетоша всю землю Сужальскую [так!], и Рязаньскую, и Мюромьскую, и ставиша десятники, и сотники, и тысящники, и темники, и идоша в Ворду, толико не чтоша игуменовъ, черньцовъ, поповъ, крилошанъ, кто зрить на Ст҃ую Бц҃ю. Лавр.лет., 475. 1377 г. – Ср. тысущникъ, тысячникъ.