Тыти. 1. Тучнеть, жиреть. Дх҃овьнымь брашьнъмь насыщаються, яко и обилою пищею тыюще (pinguescunt). Гр.Вел. II, 1218. XIII в. Егда хотяше, да ся постят, тогда тыяху и ширяхуся, и егда хотяше да не постятся, тогда покушають посьтитися (λιπαίνοντες ἐπλατύνοντο). Златостр.1, 42 об. 1474 г. Кая же [заповедь] сея блажѣиши? Яви яко учение еваньгельское, на немьж<е> пасомы Бж҃ия овца тыють и сп҃са наслаждаются (τρέφεται καὶ πιαίνεται ‘кормятся и тучнеют’). (Иез. XXXIV, 14, толк.) Кн.прор.1, 182. XV–XVI вв. Таковои члк҃ъ тыетъ и тученъ бываеть, но еще наипаче после таковые бани тѣло видитъся быти тучнѣишее и краснѣишее, ибо мокрота корму с теплом смѣшаная росходится по телеси, дѣлаючи его совершенное и полное (thije). Назиратель, 327. XVI в. Тыю (πιαίνομαι). Влх.Словарь, 487. XVII в.
2. Ошибочный перевод греч. λιπαίνω зд. обессиливать’, воспринятого в основном знач. делать жирным’. Обящряеми [вар. XII в.: обащряеми – στομούμενοι] огньмь и тыюще болѣзнии преда(ни)емь, Карпе и Папуле, добляя мчк҃а, меча истиньная на нбс҃е кованая, вражия испълъчения явѣ [вар. XII в.: явистася – ὤφϑητε] посѣкающа (λιπαινόμενοι ‘обессиливаемые’). Мин.окт., 95. 1096 г.