Тягота, ж. 1. Тяжесть, вес. Дш҃я бо прѣзоривааго на высоту велику въсходить и отътуду ся въ глубину въмештеть, якоже бо тягота низълагае вѣю плодовиту (βάρος). Панд.Ант.1, 70. XI в. Цср҃ь повелѣ... възложити на ню [Акулину] .в҃. камыка… и от тяготы каменьныя утроба ея урывашеся (ἐκ τοῦ βάρους). (Муч.Христофора) Усп.сб., 182. XII–XIII вв. Егда его [больного] несяхъ, тяготы его не чюяхъ (pondus). Гр.Вел. II, 1314. XIII в. И пакы повешены быша на стѣнѣ, и камень великъ привязаша ему къ ногама… и от тяготы камения жилы истьргахуся (ὑπὸ βάρους). Пролог (жит.сент.), 50. XIII в. Земля радуеться, тяготы снѣжныя избывше. Ж.Ал.Ош., 52. 1567 г. Яко тягота плода низложитъ вѣтви, тако горъдость погубит дш҃у добродѣтел<ь>ну. Изм., 19. XVI в. ~ XIV в. Тотъ дьяконъ Дмитрей… ударилъ меня, богомол<ь>ца твоего нищего, по лицу да и о помостъ меня о олтарной бросилъ, и похватя меня за горло, и задавилъ къ смерти, и отъ тое, государь, тяготы я, нищей богомолецъ твой, крычалъ. АХУ III, 337. 1666 г. || О тяжелом предмете (веригах, чалме и т. п.) Нѣкто бо от ту сущих братъ поругас<я> ему… вземше у него [Корнилия] желѣза, ихже ношаше, и повелѣша в нихъ прековати топоры, он же по службамъ тружаяся, токову [вм.: такову] тяготу на себѣ имѣя, к симъ же и книги писаше въ црк҃вь. Ж.Корн.Ком.1, 22. 1606 г. ~ 1589 г. Чудное дѣло, как столь великую тяготу [чалму] на главѣ могъ [патриарх] носити (cirzur). Х.Рад., 142. 1695 г. ~ 1628 г.
2. оковы. Рече цср҃ь: да и ведуть въ тьмьницю [св. Вита] и възложать .р҃. и .м҃. мѣръ желѣзнъ тяготъ (onerari ferro ‘обложат железом’). (Муч.Вита и Модеста) Усп.сб., 226. XII–XIII вв. (1358): Тамо [в Орде] безъ суда царь и царица выдали княз(я) Всеволода, и мисюрь привелъ его во Тферь в тягот(ѣ) и выдалъ князю Василью. Рог.лет., 67. XV в. Въ тяготу вложити – наложить оковы. (1149): Послалъ бо бяше [Святослав] къ Гюргеви, река ему: въправду ли идеши на Изяслава, а такоже ми яви, ать не погубиши волости моея, ни мене в тяготу вложиши. Ипат.лет., 375. Ок. 1425 г.
3. Бремя, тяжкая ноша. Овъ язеѫ дългоѫ томиться, овъ тяжькою нищетою, другыи же от всѣхъ… оклеветаемъ е и облыгаемъ… зъла слутия подъемлеть тяготу (βάρους). Изб.Св.1073 г.2, 338. Бою же ся тяготы начятъку (τὸ φορτικόν). Гр.Наз., 27. XI в. Братие, тяготу грѣховьную отрясуще от себе въспрянѣмъ, яко от съна тяжька, от безаконии и от съблазнъ нашихъ. (Сл. о ведре) Свед. и зам. I, № 24, 36. XII в. Тяготою болѣзнии непобѣдимии мученици… душевьнаго мужьства исповѣдание съблюдосте недвижимо Христа Бога (τῷ βάρει). Мин.дек.1, II, 664. XII в. Злобы моея тяготу отимъ, яко единъ щедръ млс҃тивьно покои <мя>. Требник, 121. XVI в. Тяготу грѣховъ всю отвергше… терпѣниемъ и долготерпѣниемъ да течемъ въ подвигъ добродѣтели (τὸν ὅγκον). Скрижаль, V, 143. 1656 г. Вся тягота церковная нынѣ на твоей [царя Алексея Михайловича] выи виситъ, а на властей нынѣ ни на которыхъ нечево смотрить, времяни служатъ, а напредь не осираются [так!] бѣднии пастуси. Чел.Авр., 33. 1670 г. || Обременительность. Архелаи же, приимъ языковластьство и поминаа вражество июдеиско, съкрушашеся нестерпимою тяготою. Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 153. XV в. ~ XI–XII вв. Нѣс<ть> бо тягота въ Бж҃иих заповѣдех, аще восхощете, кии бо труд, мал чс҃ъ бывше въ црк҃ви, тако на дѣло и на куплю отитти. Изм., 124 об. XVI в. ~ XIV в. Быти въ тяготу – быть в тягость, быть обременительным. И о новонакладныхъ данныхъ денгахъ съ церквей учинити… чтобъ тѣхъ церквей попомъ и церковнымъ причетникомъ… отъ тѣхъ новонакладныхъ даней сверхъ прежнего не въ тяготу было. ДАИ XII, 293. 1685 г. Носити другъ друга (другу) тяготы – помогать друг другу в бедах, тяготах (ср. Гал. VI, 2). Другъ друга тяготы носите (ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε). (Гал. VI, 2) Апост.Христ., 187. XII в. [Павел Обнорский] всѣх… моляше въ любви дхо҃внои пребывати, друг другу тяготы носяще. Ж.Павла Обн.3, 93. XVI в. Наши недостатки исполните по писанию: друг другу тяготы носите. Пов.прихож. на Псков2, 166. XVI–XVII вв. ~ XVI в.
4. Ощущение тяжести в глазах, теле и т. п. Вареная [пшеница] творитъ тяготу и одымание и взбужаетъ ворчение въ животѣ (ciekl/osc/ ‘полноту, вздутие’). Назиратель, 475. XVI в. Прииде велия тягота на очию его… яко не видѣти ему свѣта. Пр.Уст.ч., 131. XVII в. Сонная тягота – сонливость, желание спать. Тяготу съньную пощениемь отврьгъ, к Бу҃ възиде, бн҃осе (τὸ βάρος τῆς σαρκός букв. ‘тяжесть тела, плоти’). Мин.Пут.3, 436. XI в. [то же – Мин.май, 124 об. XIII в.]. И сонную тяготу отгоняше [Авраамий]. Ж.Авр.Чух., 489. XVII в. ~ XV в.
5. Тягость, притеснение. Аже будеть тягота мнѣ от Андрѣя, или от тат(ар)ина, или от иного кого, вамъ потянути со мною, а не отступити вы ся мене ни въ которое же веремя. Гр.новг., 244. XIII в. (1325): Прид<е> изъ Орды кнз҃ь Олександръ Михаиловичь, и татарове с нимь должници, и много бы<сть> тяготы на Низовьскои земли. Новг.харат.лет., 333. XIV в. || Тягостное положение. И осьмь [человек] высягла, что о Тудоре. Порозумѣите братье ему, даче что в с(е) ему състане тягота тамъ и съ дружиною егъ. Гр.берест., № 724, 350. 1161–1167 гг. (1331): И ѣхаша [владыка Василий с боярами] на Литовъскую землю, и князь Гедиманъ изъима ихъ на миру, и в такои тяготѣ слово право дали сыну его Нариманту – пригороды новогородскые… въ вотчину и в дѣдину и его дѣтемъ. Моск.лет., 170. XVI в. || Несчастье, беды. Лѣность припаде ему велика, и тяготы многы, и скърбь коньца не имущи (βάρος). (Ж.Нифонта) Выг.сб., 79. XII в. (1205): Бысть же тогда зима люта, и половцемъ бысть тягота велика. Переясл.лет., 107. XV в. Никонъ патриархъ… изврати книги… Что же отъ сего въ Великой Руси сотворися? Ничтоже добра бысть… а церковная раздрания повсюду, и народу вселюдску тягота великая, а пребывающимъ въ законахъ отеческихъ гонение великое. (Чел.лаз.) Суб.Мат. IV, 241. 1668 г.
6. О всевозможных выплатах, податях и трудовых повинностях. (1175): Приѣха [Ярослав] опят<ь> Кыеву и на гнѣвѣхъ замысли тяготу кияномъ, река: вы есте подъвели на мя Сто҃слава, промышляите, чимъ выкупити княгиню и дѣтя. Лавр.лет., 366. 1377 г. А ког(о) перезовут… а на пустошех посадят людеи, и тѣм л<ь>гота на двадцат(ь) лѣт, и в ту им л<ь>готу не надобе ни дан(ь), ни ям, ни дѣло мое… никоторые пошлины, никакова тягота. АСВР III, 174. 1504 г. ~ 1483 г. А в ту им л<ь>готу не надобѣ ни дан(ь), ни ям, никоторая пошлина, никакова тягота великог(о) княз(я). АСВР III, 177. 1504 ~ 1496 г. Обещался высокопомянутои Амброзиус Спинола… нн҃ешних и будущих людеи своих никакимъ насил<ь>ством, ни пленою, ни наѣздом, и ни пожарным зажогом, и не свал<ь>ным збором, ни новыми тамгами, и никакимъ стесненьем и тяготою не извремянничат<ь> (beschwerungen). Куранты1, 57. 1621 г.
7. Труд, труды. Како сия послѣдьняя, единъ часъ сътворивъшя, и равьны намъ сътворилъ я еси, понесъшиимъ тяготу дьне и варъ (βάρος)? (Мф. ХХ, 12) Остр.ев., 268 об. 1057 г. Блг҃ыи рабе и вѣрне дѣлателю винограда Хсв҃а, ты и тяготу днв҃ную понеслъ еси, ты данаго ти таланта възрастилъ еси и пришедшимъ по тебѣ не ревнова [ср. Мф. ХХ, 12: τὸ βάρος]. Ч.Николы, IV, 63. XIV в. ~ XI в. По Хилке по рекѣ заставилъ [воевода Пашков]… лямку тянуть… От водяныя тяготы люди изгибали; и у меня ноги и животъ синь былъ. Ав.Ж., 25. 1673 г. И аще в зимнее время, то недостоит спати после стола сокращения ради дневнаг<о>, а в лѣтнее время тяготы ради дн҃евныя подобает спати часъ единъ или мало бол<ь>ши. Пред.старца, 565. XVII в. Тягота лодийная – каторга на галерах. Никъгда же хотя вышьнему причаститися, власть же от себе отгоняше [Феодор], яко нѣкую тяготу мня лодииною (ο=ον τι βάρους νομίζων ἐφόλκιον ‘считая чем-то вроде галер’). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 184. XII в.
8. Наказание. Вы же, брат<ь>е, тоя тяготы и запрещениа ст҃ых оц҃ь блюдитеся, да не таяже запрещения приимете, занеже сам Гь҃ рече сты҃мъ апс҃лом: егоже аще свяжете на земли, егоже аще разрѣшите на земли, будетъ связанъ или разрѣшенъ на нбс҃ѣх [ср. Мф. XVI, 19]. Евфр.Устав, 524. XVI в. ~ XV в. И запрѣщениа и тяготы не налагаю, по писанному, сущихъ внѣ себе не судих [по вар.], а на дх҃овнѣх [по вар.] к кому въсхощеши ити, и аз не възбраняю. Правила, 199. XVI в. Аще ли который чернець, вышедъ изъ манастыря, а почнеть на игумена и на старцевъ мирьстии люди подъимати или судьи, таковый да будеть подъ тяготою святыя церкви и подъ нашего смирения. (Посл.новг.архиеп.Симеона) РИБ VI, 391. XVI в. ~ 1417–1421 гг. Будет кто отлучит сию книгу от церкве, буди на него тягота церковная. Зап. на кн.ст.печ., 292. 1637 г.
9. Высокая степень, полнота проявления чего-л. Ст҃ую Дв҃у… на помощь призывающе, мукъ тяготу и ранъ трьвълънение непреклоньныимъ преидоша съмыслъмь (o=γκον). Мин.сент., 0156. Ок. 1095 г. || Обилие, избыток. Еже бо ныне льгъкое печали нашеи по прѣспѣнию въ прѣспѣние вѣчно тяготу славѣ съдѣваеть намъ, не видящемъ намъ видимыхъ, нъ невидимыхъ, видимая бо врѣменьна, а невидимая вѣчьна (βάρος). (2 Кор. IV, 17) Апост.Христ., 168. XII в. [то же – Апост. (Воскр.) III, 48. 1220 г.]
10. Быти въ тяготѣ – быть важным. Никогъда бо въ словеси ласканию быхомъ, якоже вѣсте, ни винѣ лихоиманию… ни ищюще от чл҃вкъ славы, ни от васъ, ни от инѣхъ, могуще въ тяготѣ быти, яко Хс҃у апл҃и, нъ быхомъ тиси посредѣ васъ (ἐν βάρει εἶναι). (1 Фес. II, 7) Апост.Христ., 211. XII в.
11. В сост. сказ. Тягота (есть). Тяжело, трудно (находиться где-л.) (1141): Онъ же [Святослав], узрѣвъ, оже въставають на нь новгородьци, посла къ брату Всеволоду, река ему: тягота, брате, в людехъ сихъ, а не хочю в нихъ быти, а кого тобѣ любо, того посли во нь. Ипат.лет., 307. Ок. 1425 г.